Concurenţă de 3,7 candidaţi pe un loc la UMF Târgu Mureş

umf_tgmures.jpgÎn urma încheierii sesiunii de înscrieri la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, pe cele 480 de locuri bugetate ale celor trei facultăţi – Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie – se bat 1782 de candidaţi, concurenţa fiind de 3,7 candidaţi pe un loc.

Potrivit site-ului UMF Târgu Mureş, în acest an, universitatea oferă 470 de locuri bugetate la română şi maghiară şi 10 la Medicină militară, dintre acestea şapte fiind rezervate pentru candidaţi de etnie romă, cinci pentru concurenţi din Republica Moldova şi 40 pentru românii de pretutindeni, la care se adaugă alte 580 de locuri în regim de taxă.

Pe specializări, la Medicină există 135 de locuri bugetate la limba română şi s-au înscris 702 de candidaţi, în timp ce la secţia maghiară există 135 locuri bugetate pentru care concurează 304 de candidaţi. La Asistenţă medicală generală sunt 15 locuri bugetate la limba română, pe care s-au înscris 69 de candidaţi şi 15 locuri la limba maghiară, unde sunt 40 de candidaţi. La Medicină militară există 10 locuri bugetate şi s-au înscris 41 de candidaţi. La Medicină dentară sunt disponibile 35 de locuri bugetate la secţia română, pe care concurează 179 de persoane şi alte 35 de locuri la limba maghiară, unde s-au înscris 102 persoane. La Farmacie sunt 35 de locuri bugetate la secţia română, pe care concurează 83 de persoane şi alte 35 de locuri la limba maghiară, unde s-au înscris 75 de persoane.

În plus, UMF Târgu Mureş oferă în acest an locuri bugetate şi la unele specializări pentru care avea până acum doar locuri cu taxă. Astfel, sunt oferite 10 locuri la buget la Nutriţie şi dietetică, unde s-au înscris 26 de candidaţi, cinci la Balneokinetoterapie şi recuperare medicală, pe care s-au înscris 70 de candidaţi, cinci locuri bugetate la Educaţie fizică şi sportivă pentru care concurează 21 de persoane şi cinci la Tehnică dentară – cu 70 de candidaţi, toate fiind pentru limba română.

Specializările amintite oferă şi locuri cu taxă de 4.000 de lei pe an – 40 la Nutriţie şi dietetică, 45 la Balneokinetoterapie şi recuperare medicală, 35 la Educaţie fizică şi sportivă şi 25 la Tehnică dentară.

UMF Târgu Mureş oferă 100 de locuri cu taxă la Medicină în limba engleză, faţă de 50 anul trecut, şi şcolarizează în premieră la Medicină dentară, în limba engleză, 40 de candidaţi, taxele fiind la acelaşi nivel ca şi până acum, de 5.000 de euro pe an.

Admiterea la UMF Târgu Mureş este programată în perioada 23-25 iulie 2014, când se va susţine examen scris pentru toate programele de studii. Anul trecut, UMF Târgu Mureş a scos la concurs 450 de locuri la buget şi 520 cu taxă, nivelul taxelor de şcolarizare percepute fiind la acelaşi ca cel de anul trecut. AGERPRES