Cererea pentru învăţământul în limba germană este în creştere în județul Braşov

Invăţământul în limba germană la nivelul judeţului Braşov este tot mai solicitat de la un an la altul astfel încât, pentru anul şcolar 2014-2015, au mai fost înfiinţate la cerere două noi clase pregătitoare, una în localitatea Drăguş de lângă Făgăraş cu un număr de 12 elevi şi una, cu acelaşi număr de elevi, în localitatea Cristian, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, inspectorul de limba germană, prof. Gabriela Adam.

“Există creşteri a numărului de elevi de la un an la altul, nu foarte mari, dar avem. Pentru anul şcolar 2014-2015 învăţământul în limba germană din judeţul Braşov are un număr de 2.793 de elevi în 120 de clase începând cu clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, iar în învăţământul preşcolar de stat în limba germană sunt 766 de preşcolari, cu 80 mai mult decât în anul şcolar precedent. Liceul Johannes Honterus cu predare în limba germană din Braşov este cea mai mare unitate de învăţământ din ţară în limba germană cu un număr de 1.510 elevi şi 73 de cadre didactice. Tot aici învaţă câteva zeci de copii din Germania şi Austria ai căror părinţi lucrează la firme din zonă”, a spus inspectorul şcolar prof. Gabriela Adam.

Directorul Liceului Johannes Honterus, Helmuth Wagner, a ţinut să precizeze că toţi absolvenţii clasei a VIII-a, promoţia 2014, au promovat, iar ultimul admis la liceu a avut media peste cinci. Din cei 98 de absolvenţi ai clasei a XII-a doar doi nu au promovat examentul de Bacalaureat. “Ne interesează problema învăţământului în limba germană pentru păstrarea identităţii etnice, lingvistice, culturale. Dacă problema cadrelor didactice aproape că s-a rezolvat şi datorită Centrului de perfecţionare a cadrelor didactice înfiinţat de comunitatea germană în anul 1990 la Mediaş, problema manualelor este una dificilă. Editurile nu sunt interesate să editeze pentru că vorbim de un număr redus de manuale şi de aceea avem colective de editare. Este o temă sensibilă şi tot timpul ne preocupă acest lucru”, a spus Wolfgang Wittstock, preşedintele organizaţiei judeţene Braşov a Forumului Democrat al Germanilor, prezent la conferinţa de presă. AGERPRES