Proiect de practică și consilierea școlară implementat de Inspectoratul Școlar Județean Harghita

Campania locală de promovare a conceptului de firmă de exercițiu (FE) este parte integrantă a proiectului “Decizii informate prin metode adecvate – Practica și consilierea școlară în sprijinul dezvoltării profesionale a tinerilor”, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Harghita în parteneriat cu Liceul Teoretic “Marton Aron” Miercurea-Ciuc. Campania prezentă are o acoperire locală, adresându-se elevilor din liceul partener în proiect și este coordonată de către beneficiarul proiectului, Inspectoratul Școlar Județean Harghita.

Activitatea de practică este obligatorie doar în liceele cu profil tehnic/servicii. La aceste licee, activitatea de firmă de exercițiu se desfășoară în cadrul orelor de laborator tehnologic în clasa a XI-a și a XII-a. Liceele cu profil uman/real nu fac stagii de practică, implicit nu desfășoară activități de FE. În consecință, gradul de participare a elevilor la activitățile de firmă de exercițiu este determinat de profilul liceului. Liceul partener în proiect este un liceu cu profil real/uman în care nu s-au desfășurat activități de tip FE.

Gradul de informare a elevilor din liceul partener, cu privire la activitatea de firmă de exercițiu, este redus, totuși, elevii sunt interesați să afle mai multe despre această activitate.

Ținând cont de aceste premise, campania trebuie orientată spre informarea elevilor cu privire la activitatea de FE, promovarea beneficiilor participării la această activitate, promovarea celor 2 laboratoare FE care vor fi înființate și dotate în cadrul proiectului și care vor rămâne după terminarea proiectului la liceul partener, asigurând sustenabilitatea proiectului pentru generațiile viitoare de elevi, care vor putea face practică aici.

Unul din obiectivele specifice ale proiectului constă în promovarea și popularizarea conceptului de firmă de exerciţiu şi dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul elevilor.

Pornind de la acest obiectiv și ținând cont de premisele enunțate anterior, de Inspectoratul Școlar Județean Harghita își propune:

– Conştientizarea şi motivarea elevilor din instituţia de învăţământ parteneră în proiect cu privire la utilitatea participării la activităţile firmei de exerciţiu;

– Mediatizarea importanţei şi a beneficiilor participării la activităţile firmei de exerciţiu, în scopul creşterii numărului de elevi interesaţi de aceste activităţi precum și în scopul creșterii numărului de parteneriate dintre licee și organizaţiile comerciale.

Grupul țintă pentru Practica Inovativă FIRMA DE EXERCIȚIU este reprezentat de 60 de elevi de la Liceul Teoretic “Marton Aron” Miercurea-Ciuc.

Ideea care se va regăsi în toate acțiunile specifice este aceea că firma de exercițiu este o metodă modernă de învățare prin care elevii își dezvoltă abilități antreprenoriale în cadrul unei firme virtuale în care se derulează aceleași procesele ca și la nivelul unei firme reale, cu singura diferență că se lucrează cu bani virtuali.

Se va avea în vedere:

– prezentarea beneficiilor în plan profesional și financiar care derivă din participarea la activitățile FE din proiect;

– chiar dacă nu toți elevii care participă la activitățile FE devin și antreprenori, sentimentul de apartenență al elevilor la un liceu care le oferă metode moderne de învățare și practică utile oricărui viitor angajat pe piața de muncă reală nu are decât de câștigat.

Mesajul central al campaniei este Practica virtuală – experiență în carieră!

Sloganul campaniei este: Cu PRACTICA pui bazele primului tău job!

Perioada de desfăşurare a proiectului este de 18 luni: 25.04.2014 – 24.10.2015.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și se înscrie în Axa Prioritară 2 – Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii, Domeniul Major de Intervenție 2.1 – Tranziția de la școală la viața activă.

Pentru mai multe informaţii despre acest proiect: www.practicaharghita.ro.

Pentru mai multe informaţii despre POSDRU, accesaţi site-ul www.fseromania.ro