Cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus a fost deschisă la Romexpo

gaudeamus_targ.jpgCea de- a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de învăţătură, care va reuni un număr record de peste 750 de evenimente editoriale şi expoziţionale, s-a deschis miercuri în pavilionul central al Romexpo.

La ceremonia de deschidere, şeful Radioului public, Ovidiu Miculescu, a afirmat că târgul Gaudeamus “rămâne constant şi este un eveniment care devine de la an la an, din ce în ce mai peformant”.

“Suntem de acum maturi, avem o experienţă extrem de bogată în urmă, suntem extrem de deschişi către partenerii noştri, către edituri, către cei care generează carte scrisă. Experienţa din ultimii ani ne-a arătat că această carte scrisă încă ocupă un loc important în viaţa concetăţenilor noştri”, a declarat Ovidiu Miculescu, precizând că, prin faptul că la Gaudeamus vin foarte mulţi tineri, există semne bune şi pentru viitor.

Preşedintele de onoare al ediţiei, amfitrionul Târgului Internaţional Gaudeamus 2014, este Benoît Rutten, delegat Valonia – Bruxelles.
“Grupul ambasadelor delegaţiilor şi instituţiilor francofone din România a primit încă o dată statutul de partener privilegiat pentru ediţia 2014 a salonului de carte Gaudeamus. Am văzut în aceasta o recunoaştere a acţiunilor noastre de la ediţia 2013”, a afirmat Benoît Rutten.
Dmitry Itskovich, directorul editurii O.G.I., reprezentantul oficial al Agenţiei Federale de Presă şi Comunicare în Masă din Rusia, organizatorul participării ruseşti la târg, a spus că la standul de carte de la Gaudeamus al Federaţiei Ruse – ţară care are statutul de invitat de onoare al manifestării – au fost aduse peste 1.000 de cărţi şi, pe parcursul celor cinci zile ale târgului, vor avea loc peste 30 de activităţi.
“Toată lumea ştie că acesta este un târg excepţional, am adus mai mult de 1000 de cărţi. Există mai mult de 30 de activităţi pe care le oferim – întâlniri, demonstraţii, mese rotunde. Imediat după deschidere vă invităm la un concert al unor muzicieni de excepţie din Rusia”, a spus Dmitry Itskovich.
Directorul general Romexpo, Cătălin Trifu, a subliniat că Gaudeamus a evoluat de la an la an.
“Ca unul care am fost implicat în organizare din partea Romexpo încă de la prima ediţie, din 1997, care s-a organizat la Romexpo, pot spune că acest târg a evoluat. A evoluat în primul rând din punct de vedere al dimensiunii, pentru că la prima ediţie un pavilion care ocupa 2.000 de metri pătraţi era gazda acestei ediţii, iată că acum, în acest an, Pavilionul Central, cu o suprafaţă de aproape 15.000 de metri pătraţi este insuficient aproape pentru a găzdui această manifestare. Deja prin numărul de firme participante, de edituri, prin titlurile de cărţi prezente în standuri, prin numărul impresionant de lansări, târgul de carte Gaudeamus este un eveniment. Pentru Romexpo este un privilegiu să găzduiască o asemenea manifestare expoziţională “, a spus Trifu.

Aproximativ 20 de persoane ce fac parte din organizaţia Acţiunea 2012 au protestat, la finalul evenimentului de inaugurare a Târgului Gaudeamus, faţă de faptul că Federaţia Rusă este invitat de onoare al evenimentului.

Aceştia au fluturat tricolorul românesc şi au afişat un banner pe care scria “Da culturii, nu ocupaţiei”.

“Nu suntem de acord cu faptul că Rusia este invitat de onoare la acest târg şi considerăm că în condiţiile în care agresează Ucraina militar şi pune presiuni pe Republica Moldova (…) considerăm că, în aceste condiţii, nu este bine să fie invitat de onoare”, a declarat Eugen Trăistaru, unul dintre protestatari.

Aceştia au spus că pregătesc mai multe “surprize”, în timpul târgului, pentru a-şi manifesta nemulţumirea.
“Pregătim mai multe surprize pentru a ne arăta nemulţumirea faţă de faptul că invitatul de onoare în acest an este Federaţia Rusă. Suntem de acord cu cultura Federaţiei Ruse, nu suntem de acord cu felul în care ocupă teritorii care nu le aparţin”, a adăugat George Simion, membru al aceleiaşi asociaţii.
Programul de vizitare al târgului este zilnic între orele 10,00 şi 20,00.

Accesul publicului în incintă se face pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei, a abonamentelor valabile pe toată perioada manifestării (10 lei) sau gratuit pentru următoarele categorii de vizitatori: copii cu vârste sub 7 ani, elevi, studenţi, cadre didactice, profesionişti din aria editorial-educaţională, jurnalişti, pensionari, persoane cu dizabilităţi. AGERPRES