De ce avem nevoie de consiliere?

Alegerea profesiei este una dintre cele mai importante decizii din viața noastră. Totodată, această decizie trebuie luată într-o perioadă dificilă, cu multe provocări și influențe mai mult sau mai puțin benefice. De aceea, de cele mai multe ori, părerile părinților, prietenilor sau colegilor de clasă și alți factori externi ne determină ce profesie să alegem. Din această cauză, foarte mulți tineri lucrează într- o profesie sau într- un domeniu, în care nu au performanțe, care nu le aduc bucurii și au parte de eșecuri.

Toate acestea pot fi evitate, prin dobândirea autocunoașterii, care este indispensabilă din punctul de vedere al alegerii carierei, prin răspunderea la câteva întrebări:
– care sunt aptitudinile/punctele forte de care dispun?

– în ce domenii am performanțe foarte bune, respectiv am dificultăți?

– ce activități mă interesează?

– care sunt acele valori importantecare mă influențează în luarea deciziilor?

Consilierea profesională oferă ajutor în dobândirea acestei cunoașteri despre sine. Cum? Prin teste, chestionare, conversații individuale și în grup, exerciții se pot găsi răspunsurile la întrebările mai sus, dobândind acea cunoaștere de sine, și poate să ofere răspunsul la întrebarea “încotro?”.

Autocunoașterea este baza alegerii profesiei, și are patru elemente de bază: tipul temperamental, aptitudinile, valorile și domeniile de interes. Înainte de a lua o decizie cu privire la profesia pe care dorește cineva să o aibă în viitor, trebuie să se cunoască pe sine, care sunt punctele sale tari și cele slabe. Dacă reușeste să înțeleagă ce îl definește, dacă recunoaște de ce este capabil și ce dorește, va putea să ia decizii în mod conștient și cu responsabilitate cu privire la viața sa profesională. În acest sens, fiecare participant, la orele de consiliere profesională individuală și activitățile de grup, va reuși să își aleagă o carieră în cunoștință de cauză și care să fie cât mai aproape de aptitudinile profesionale.

Avantajele consilierii:

În prezent: ajută elevii să ia o decizie privind cariera bazată pe autocunoaștere, decizie conștientă, bine gândită, responsabilă.

Pe viitor: în cazul în care intră într-o criză profesională sau vrea să-și schimbe profesia, va ști cum să se comporte, cum să depășească criza, ce informații îi vor fi de ajutor, unde să caute informații și cum să procedeze ca să se adapteze flexibil la situația respectivă.

Cum s-a desfășurat Consilierea de grup

Fiecare elev a participat la 2 ședințe a câte 2 ore de consiliere de grup, unde au lucrat pe Platforma de informare, consiliere și planificare a carierei, au completat câte trei chestionare: chestionarul de autoevaluare a intereselor, a abilităților și a valorilor. Pe baza acestor chestionare fiecare elev a obținut un Profil vocațional. Tot în cadrul acestor activități, participanții au avut posibilitatea să-și studieze ocupațiile potrivite, ocupații care valorifică cel mai bine abilitățile lor, ținând cont de nivelul studiilor pentru care au optat și de cunoștințele pe care le-au selectat. Elevii au avut posibilitatea să vizualizeze lista Profilelor ocupaționale, cu prezentarea a 1050 de ocupații printr-un material video, descrierea principalelor sarcini, contextul muncii, nivel de educație, cunoștințe și deprinderi, aptitudini și perspectiva pe piața muncii. Fiecare secvență a activității a fost urmată de o dezbatere despre rezultatele obținute și așteptările elevilor. La sfârșitul consilierii de grup, elevii au completat un Testimonial.

Impresiile, părerile și feedbackul elevilor după activitățile de consiliere de grup sunt :

– a fost interesant că trebuia să lucrăm la calculator

– era util că am primit traducerea chestionarelor

– sunt mai sigur pe mine, de calitățile mele

– am aflat lucruri interesante despre mine, mă cunosc mai bine pe mine însumi

– îmi cunosc țelul și știu în ce domeniu trebuie să mă dezvolt

– mi-am întărit încrederea în mine

– printre ocupațiile potrivite am găsit ocupații la care nu m-am gândit și acum am și alte perspective

– mă bucur de faptul că pot să particip la acest proiect

Posibilități oferite de Platformă: elevul poate să lucreze și acasă, să reia completarea chestionarelor, să salveze și să printeze Profilul vocațional, să compare ocupații, să primească mesaj de la experții consilieri. Activitățile de consiliere de grup s-au derulat până pe 10.11.2014, iar acum se desfășoară consilierea individuală pentru fiecare elev participant la proiect.

Consiliere individuală

Fiecare elev participă la două ședințe de câte o oră de consiliere individuală. Aceste activități vor consta din completarea chestionarelor de autocunoaștere și a fișelor de lucru, elaborarea Proiectului de carieră. Toate acestea vor fi urmate de un dialog despre rezultatele obținute la chestionare și așteptările sale – interpretarea chestionarului. Activitățile de consiliere individuală se vor derula în perioada noiembrie 2014 – iunie 2015.

Pentru detalii suplimentare puteți vizita site-ul proiectului www.practicaharghita.ro sau ne puteți scrie pe adresa de email office@practicaharghita.ro. Ne găsiți și pe Facebook “Practica Harghita” și pe Twitter.