Ministrul Educaţiei spune că e necesară o lege a manualelor şcolare

manuale_scolare.jpgMinistrul Educaţiei şi Cecetării Ştiinţifice, Mihai Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, la Piatra Neamţ, că achiziţia manualelor şcolare ar trebuie să se realizeze în baza prevederilor unei legi specifice. Acesta a precizat că astfel ar fi eliminat riscul unor contestaţii legale pe baza prevederilor Ordonanţei 34, act normativ generalist după care se face în acest moment licitaţia.

Ministrul Educaţiei a adăugat că Guvernul analizează oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă care să aibă ca obiect procedura de achiziţie a manualelor şcolare.

“A fost finalizată curricula pentru manualele de clasa a treia şi ne vom concentra pe o abordare cât mai profesionistă în construirea caietului de sarcini, să fie extrem de clar ca să nu suporte acuze de favorizare a vreunei părţi implicate în acest proces. Deci profesionalismul elaborării caietului de sarcini este ce poate face Ministerul Educaţiei în momentul de faţă. Mai putem face un alt lucru, dar este de durată. Având în vedere că achiziţia de manuale se desfăşoară după Ordonanţa 34, care este o ordonanţă generală pentru toate bunurile şi serviciile, neţinând seama că manualul şcolar este un lucru de o specificitate deosebită, să avem o iniţiativă legislativă, un fel de lege a manualului şcolar care să reglementeze acest proces de achiziţie a manualului şcolar. Altfel, riscul contestaţiilor care se fac într-o manieră legală şi a consecinţelor acestor contestări succesive rămâne acela pe care nu şi-l doreşte nimeni, al întârzierii manualelor”, a declarat ministrul Mihai Sorin Cîmpeanu.

Acesta a adăugat că până la începerea semestrului al doilea, toţi elevii claselor întâi vor avea Abecedare. Astfel, până pe 28 ianuarie, profesorii optează pentru una din cele şase variante disponibile ale Abecedarului, urmând ca pe data de 29 ianuarie să se centralizeze aceste date la nivel naţional de către Consiliul Naţional de Examinare şi Evaluare. Pe data de 30 urmează să se semneze cele şase contracte subsecvente şi se trece la tipărirea manualelor, după care se realizează distribuţia către unităţile şcolare.
Mihai Sorin Cîmpeanu a declarat că Ministerul Educaţiei şi-a asumat continuarea procedurilor de tipărire a manualelor de clasa întâi deşi există o contestaţie în acest sens la Curtea de Apel Bucureşti. ‘Ministerul Educaţiei, pe baza prevederilor legale care creează posibilitatea asumării răspunderii autorităţii contractuale pentru continuarea procesului de atribuire, a avut două opţiuni. În condiţiile în care contestatarul a mers mai departe la Curtea de Apel, o variantă era să aşteptăm decizia Curţii de Apel, aşteptare care ar fi făcut ca manualele să nu fie nici în semestrul al doilea la dispoziţia elevilor. Ne-am asumat însă varianta de asumare a răspunderii continuării procesului de atribuire şi care s-a făcut în termenul legal, dar înseamnă şi asumarea riscului ca la Curtea de Apel să se dea câştig de cauză contestatarului, caz în care efectelele sunt uşor de imaginat, şi nu ne dorim asta’, a declarat Mihai Sorin Câmpeanu.

Ministrul Educaţiei s-a aflat, luni, la Piatra Neamţ unde a avut o întâlnire cu directorii unităţilor şcolare şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe teme de actualitate în sistemul de educaţie. În cadrul întâlnirii a fost prezentat sistemul de finanţare per capita, necesitatea detalierii statutului personalului didactic şi a debirocratizării sistemului. De asemenea, s-a discutat despre susţinerea învăţământului profesional şi tehnic şi modalităţile concrete de susţinere a acestei forme de învăţământ, care, potrivit ministrului Educaţiei, poate genera apropierea dintre sistemul de educaţie şi piaţa muncii. AGERPRES