Technical Meeting în cadrul proiectului “100 RES communities” la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău

univ_bc_tm.jpgParteneră în proiectul european Towards 100% RES rural communities (100 RES communities), Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău a organizat la finele lunii ianuarie o ședință de lucru în sala de consiliu a Facultății de Inginerie. Scopul ședinței a constat în prezentarea avantajelor utilizarii sistemelor cu LED în iluminatul public și discuții privind trecerea la acest sistem eficient energetic în comunele partenere în proiectul menționat.

Proiectul 100 RES communities este finanțat prin programul Intelligent Energy Europe și a obținut rezultate consistente atât la nivel național, cât și în implementarea acțiunilor la nivel județean: aderarea a 12 noi localități la mișcarea europeană Convenția Primarilor, realizarea Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă pentru toate aceste localități și transpunerea în realitate a unor acțiuni prevazute în acest plan ce are ca țintă reducerea emisiilor de CO2 cu cel puțin 20% până în anul 2020.

În domeniul creșterii eficienței energetice una din măsurile planului prevede înlocuirea iluminatului public tradițional prin sisteme performante pe bază de LED-uri.

Mai scump inițial, iluminatul cu LED-uri se amortizează în circa 3,5 ani, durata de viată a becurilor ajungând la 100.000 de ore ceea ce înseamnă aproximativ 11 ani. Sunt de asemenea rezistente la variaţii de temperatură, vibraţii şi şocuri mecanice, fiind deci mai fiabile decât cele tradiţionale, au o aprindere instantanee, rezistență ridicată la cicluri frecvente aprindere – stingere, o funcționare optimă la temperaturi scăzute.

Ședința de lucru s-a finalizat cu stabilirea etapelor necesare realizării studiului de fezabilitate, a termenelor limită și a documentelor ce trebuie pregătite de toate părțile implicate, proiectanți și benficiari.
Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău continuă astfel seria activităților sale privind utilizarea eficientă a energiei în general și exploatarea surselor regenerabile în mod special.