USAMV Cluj-Napoca brevetează un dispozitiv pentru aplicarea îngrăşămintelor lichide

usamv_cluj_mare.jpgSpecialiştii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în parteneriat cu SC Azomureş SA Târgu Mureş, au trecut la faza omologării unui dispozitiv care permite fermierilor să aplice îngrăşăminte lichide pe culturi, cu investiţii minime, a anunţat prof. dr. Roxana Vidican, decanul Facultăţii de Agricultură.

“Este vorba despre omologarea unei tehnologii şi a unui dispozitiv pentru aplicarea îngrăşămintelor lichide pe care Azomureş le produce de ceva vreme şi care sunt eficiente din punct de vedere agronomic, în primul rând datorită unui conţinut ridicat de azot, undeva la 32%. Înainte de a face omologarea acestui dispozitiv pentru a putea omologa tehnologia noi am făcut încercări în câmpuri experimentale pentru a putea stabili cu exactitate dozele şi epocile optime de aplicare. Ne-am lovit de o problemă, şi anume preţul de cost destul de ridicat al instalaţiei de aplicare. Şi atunci un colectiv de cercetători şi cadre didactice din Facultatea de Agricultură, de la Departamentul de Mecanizare, a găsit – printr-o colaborare cu o firmă din Germania – posibilitatea să facă o adaptare unei maşini care există deja în fermele agricole, astfel încât cu nişte diuze să se poată folosi pentru aplicarea îngrăşământului lichid”, a arătat profesorul Roxana Vidican.

Decanul Facultăţii de Agricultură a USAMV Cluj-Napoca a spus că documentele pentru omologarea dispozitivului au fost depuse şi că acesta va simplifica foarte mult lucrurile, întrucât eficienţa produsului presupune şi existenţa unui mijloc rapid de a ajunge la plantă. Potrivit Roxanei Vidican, testarea acestui dispozitiv a început din 2012, de când datează parteneriatul dintre UASMV Cluj-Napoca cu Azomureş, iar tehnologia respectivă este calibrată pentru aplicarea dozelor recomandate pe anumite tipuri de culturi. AGERPRES