Bistriţa-Năsăud: probleme găsite de Curtea de Conturi la decontarea transportului şcolar şi acordarea burselor de liceu

transport scolar.jpgCurtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli la şcolile din Bistriţa-Năsăud, în legătură cu decontarea transportului şcolar şi acordarea burselor pentru elevii de liceu şi a sumei de 200 euro pentru achiziţionarea unui calculator, aceste probleme fiind recunoscute, marţi, şi de către inspectorul şcolar general, Camelia Tabără, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a vorbit despre situaţia creată la o şcoală din comuna Budacu de Jos, unde decontarea transportului elevilor din satul Jelna către şcolile din municipiul Bistriţa s-a făcut pe baza unui “abonament colectiv”.

“Inspectoratul Şcolar face deschiderea de credite şi cei care ne solicită banii sunt şcolile. Este vorba de un transport care s-a făcut şi care, practic, s-a decontat după regulile bugetului local, şi nu după regulile bugetului de stat, cu un soi de abonament colectiv, şi nu unul individual, aşa cum prevede legea bugetului de stat. Direcţiunea şi contabilitatea şcolii au termen să încerce să reconstituie toate documentele de decont ale copiilor respectivi”, a explicat Tabără.

Potrivit Cameliei Tabără, prejudiciul identificat de Curtea de Conturi în acest caz se ridică la aproximativ 150.000 lei, din care “un mic procent” nu poate fi justificat cu acte, având în vedere că nu s-a ţinut cont de absenţele elevilor şi de faptul că unii dintre aceştia chiar au abandonat şcoala.
În ceea ce priveşte programul “Bani de liceu”, inspectorul şcolar general spune că au apărut numeroase probleme din cauză că părinţii nu au declarat veniturile reale.

La acestea se adaugă şi situaţiile în care bursele au fost acordate unor elevi care aveau mai mult de 20 de absenţe sau media la purtare scăzută la 7. “Sunt vreo 10 sau 12 licee în această situaţie, cu doi, trei, cinci, până la zece copii şi fiecare e cu o anumită situaţie”, a spus Camelia Tabără.

Declaraţiile false privind veniturile au adus Inspectoratul Şcolar şi în situaţia de a cere returnarea sumei de 200 euro acordate în cazul a nouă elevi, pentru achiziţionarea unui calculator. În trei situaţii, părinţii au returnat banii, însă în celelalte şase cazuri inspectoratul va apela la instanţele de judecată. AGERPRES