ISJ Alba a fost pichetat de sindicalişti nemulţumiţi că nu au fost invitaţi la şedinţele Consiliului de Administraţie

alba_isj.jpgAproape o sută de cadre didactice membre ale Federaţiei Sindicatelor Independente din Educaţie (FSIE) au pichetat, pe 6 mai, sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, motivul principal al protestului fiind faptul că li s-ar fi încălcat dreptul de a participa la şedinţele Consiliilor de administraţie din ISJ şi şcoli, inclusiv la procedura acordării gradaţiilor de merit. “Nu te pune cu sindicatul”, “Legea se execută, nu se discută”, “Vrem gradaţii de merit, nu aranjament pe credit” şi “Vrem Inspectorat depolitizat” sunt câteva din mesajele scandate sau afişate pe pancarte de către protestatari.

Aceştia solicită ca FSIE, înfiinţată la Alba Iulia în urmă cu doi ani, să fie invitată ca observator la procedura legală de acordare a gradaţiei de merit pentru a putea apăra drepturile şi interesele membrilor aparţinând acestui sindicat, precum şi la toate şedinţele Consiliului de Administraţie ale ISJ şi la cele ale Comisiei Paritare organizate de Inspectorat cu sindicatele reprezentative din Alba. De asemenea, protestatarii au solicitat să înceteze “abuzurile şi discriminarea FSIE în raport cu alte sindicate prin interpretarea eronată şi profană a legii şi hotărârilor judecătoreşti favorabile FSIE”.

Reprezentanţii FSIE susţin că din această federaţie, constituită din trei sindicate din Aiud, Alba Iulia şi zona Munţilor Apuseni, fac parte în jur de 2.000 de sindicate, fiind “cea mai puternică la nivel judeţean”. Ei au catalogat alte sindicate existente în judeţ ca fiind “de buzunar”.

Pe de altă parte, într-un comunicat dat, vineri, publicităţii de către ISJ Alba, se menţionează că a fost solicitat un punct de vedere ministerului de resort, referitor la reprezentativitatea la nivel de sector de activitate învăţământ a FSIE şi dacă aceasta poate participa în calitate de observator la lucrările de acordare a gradaţiilor de merit, în sesiunea 2016.

Potrivit sursei citate, Tribunalul Alba a constatat reprezentativitatea FSIE, la nivel de unităţi, pentru un număr de 69 de unităţi din sectorul învăţământ preuniversitar de stat. În conformitate cu legislaţia în vigoare, “reprezentanţii organizaţiilor sindicale afiliate la federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate în învăţământ în judeţ/municipiul Bucureşti participă în calitate de observatori la toate lucrările, au dreptul de acces la toate documentele comisiei şi au dreptul să solicite consemnarea în procesul verbal a propriilor observaţii”.

“Drept urmare, din documentele FSIE înregistrate la sediul ISJ Alba nu reiese că FSIE a făcut dovada încadrării în prevederile art. 8, alin (4) din Metodologie. Vă asigurăm că ISJ Alba, potrivit art.16 din Constituţia României privind ‘egalitatea în drepturi’, aplică unitar şi nu face discriminare între membrii de sindicat (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic) indiferent de apartenenţa acestora la organizaţia sindicală, aplicând în mod unitar prevederile metodologiei emise de MENCS, privind acordarea gradaţiilor de merit, sesiunea 2016”, se mai arată în comunicatul ISJ Alba.AGERPRES