Demersuri pentru înfiinţarea unei universităţi multiculturale internaţionale cu fonduri europene la Constanţa

andronescu_ecaterina.jpgDeputatul Ecaterina Andronescu şi ministrul Fondurilor Europene, senatorul Eugen Teodorovici, au participat, vineri, la Constanţa, la o şedinţă de lucru privind demersurile care trebuie făcute pentru înfiinţarea unei universităţi multiculturale internaţionale cu fonduri europene. La întâlnire au mai participat câţiva parlamentari de Constanţa, reprezentanţi ai minorităţilor etnice din Dobrogea, cadre universitare, reprezentanţi ai administraţiei locale, fiind stabilită o comisie care, în următoarele două săptămâni, să stabilească care sunt posibilităţile punerii în practică a respectivului proiect.

“Dobrogea este un exemplu de bună înţelegere între multele minorităţi naţionale care se găsesc aici. Ideea de universitate multiculturală este una în care să se poată regăsi orice tânăr care aparţine unei minorităţi, să-şi poată conserva tradiţiile culturale. (…) Poate nu întâmplător, România este dată la nivelul Uniunii Europene ca exemplu de bune practici pentru rezolvarea problemelor minorităţilor naţionale. Sunt necesare resurse materiale şi umane şi încercăm să pornim acest lucru printr-un proiect din fonduri structurale, s-a constituit astăzi echipa care să dezvolte ideea”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Ecaterina Andronescu.

Potrivit acesteia, o variantă ar fi înfiinţarea universităţii multiculturale pe o universitate deja existentă – Universitatea Maritimă Constanţa (UMC), instituţie de învăţământ superior, unde numărul studenţilor străini este mare raportat la numărul total al cursanţilor. “Există mai multe variate, să se construiască această idee pe o universitate deja existentă şi s-a oferit UMC, care să-şi adauge programe de licenţă, de masterat, în ideea extinderii multiculturalismului şi a internaţionalizării învăţământului superior, care este o practică curentă în toate ţările, sau să facem o universitate nouă. Pare că ideea aceasta de a transforma UMC într-o universitate multiculturală internaţională este mai fezabilă şi şansa de a rezolva relativ rapid această idee este mai mare. Echipa stabilită va face o inventariere a resurselor umane, în următoarele două săptămâni, pentru că nu putem porni la drum decât dacă îndeplinim condiţiile de calitate prevăzute de ARACIS. Domnul Teodorovici este la momentul la care pregăteşte ghidurile aplicantului, se poate scrie un proiect pe fonduri structurale şi se poate dezvolta această idee folosind aceste resurse materiale foarte importante pentru startul acestei idei”, a spus Ecaterina Andronescu.
Aceasta a afirmat că, cel mai devreme, universitatea multiculturală internaţională de la Constanţa ar putea funcţiona începând cu anul universitar 2015-2016, iar posibile noi programe în cadrul noii structuri ar putea fi cu privire la valorificarea resurselor din Marea Neagră, la învăţarea limbii turce sau tătare. O altă variantă ar fi învăţarea teologiei islamice în cadrul universităţii multiculturale.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a menţionat că multe fonduri europene vor fi alocate zonei Dobrogea, fiind “păcat” să nu fie accesate şi cele pentru învăţământ. “Se poate finanţa orice activitate pentru a pune pe picioare acest frumos proiect, de la burse pentru studenţi, sociale şi nu numai, pentru profesorii care pot merge afară să se pregătească mai bine, absolut orice fel de finanţare este posibilă pentru activităţile acestui nou proiect. Pentru această zonă a ţării unde sunt cele mai multe etnii care convieţuiesc într-o relaţie extraordinar de frumoasă, şi chiar ţinând cont de investiţiile care vor fi către Dobrogea – miliarde de euro, vor fi foarte multe fonduri europene alocate către această zonă, ar fi păcat să nu folosim aceste fonduri pentru învăţământ, în acest fel”, a declarat senatorul Teodorovici. AGERPRES