O nouă lansare de carte sub egida Universității de Vest “Vasile Goldiș”

uvvg_lansare_pop.jpgCasa Universitarilor și studenților a găzduit miercuri, 25 martie, lansarea lucrării “Geopolitică și geostrategii. Istorie și practică”, autor lect. univ. dr. Irina Pop, din cadrul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative a Universității de Vest “Vasile Goldiș”. La eveniment au participat prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative, prof. univ. Vasile Vesa din cadrul Universității “Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, cadre didactice, studenți și masteranzi.

Lect. univ. dr. Irina Pop, autoarea lucrării “Geopolitică și geostrategii. Istorie și practică” a precizat: “În domeniul relațiilor internaţionale, geopolitica este o ştiinţă care realizează un diagnostic corect a poziției și puterii actorilor pe scena internațională și analizează evoluția evenimentelor internaționale complexe. Prin acest volum mi-am propus o reinterpretare a teoriilor geopoliticii clasice, a teoriilor geopolitice în timpul războiului rece, dar și să ofer câteva puncte de vedere asupra dezbaterilor geopolitice în perioada contemporană, cu precădere perioada 1991-2015” .

Prof. univ. Vasile Vesa din cadrul Universității “Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, a declarat: “Lucrarea “Geopolitică și geostrategii. Istorie și practică” este rezultatul unei cercetări de aproape un deceniu și jumătate a autoarei, care a susținut o excelentă teză de doctorat pe o problematică asemănătoare. Ea abordează o temă mai puțin prezentă în publicistica noastră, care se referă la geopolitică, mai cu seamă că în perioada regimului comunist a fost interzis acest subiect de discuție în universitățile românești. Cartea este în primul rând o cercetare științifică uimitoare sub aspectul calității ei, dar este și un îndrumar”.

“Am asistat la un nou eveniment de o valoare deosebită pentru Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative, având în vedere că una dintre colegele noastre mai tinere, lect. univ. dr. Irina Ionela Pop și-a lansat unul dintre primele volume de specialitate, o lucrare în colecția Relații internaționale și studii europene, cu o temă foarte interesantă. Facultatea noastră și-a făcut un obicei din a aduce în fața comunității arădene noutăți în ceea ce privește politica internațională. Să nu uităm că ne aflăm într-o perioadă destul de dificilă pe plan internațional, având în vedere conflictul care se desfăşoară în imediata apropiere a României, în Ucraina. Geopolitica și geostrategia sunt domenii de strictă actualitate și ne bucurăm că alături de autoarea lect. univ. dr. Irina Pop, se află colegii, cadre didactice de la Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative, studenţi, dar și masteranzi. Îi dorim mult succes în activitatea de cercetare științifică și așteptăm o nouă lansare de carte într-un viitor cât mai apropiat”, prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative.