Prof. univ. dr. Volodymyr Smolanka, rectorul Universității Naționale din Ujgorod, Doctor Honoris Causa al UVVG

uvvg_smolanka1.jpgAula Magna “Ștefan Cicio Pop” din cadrul Universității de Vest “Vasile Goldiș” a găzduit, pe 26 martie, festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa d-lui prof. univ. Dr. Volodymyr Smolanka, rector al Universității Naționale din Ujgorod, Ucraina. La eveniment a participat conducerea Universității de Vest “Vasile Goldiș” – prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest “Vasile Goldiș”, prorectorii, decanii și membrii Senatului UVVG, o delegație impresionantă a Universității din Ujgorod, studenți, masteranzi, doctoranzi și postdoctoranzi, absolbenți ALUMNI-UVVG.

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, președintele Comisiei de analiză pentru acordarea DHC, a subliniat că, “la baza hotărârii Senatului Universității, stă, fără îndoială, excepționala activitate științifică, academică și managerială a d-lui rector, prof. univ. dr. Volodymyr Smolanka, neurochirurg, cercetător, inventator, coordonator al departamentului de neurologie, neurochirurgie, psihiatrie din cadrul Universităţii, preşedinte al Asociaţiei ucrainiene a neurochirurgilor şi iniţiator, încă din 2006, al reputatului Centru regional de neurologie şi neurochirurgie din Ucraina. Este de asemnea membru a numerose asociaţii, institute şi centre de specific naţionale şi internaţionale, autor a numerose publicaţii care se regăsesc în lista de lucrări, cercetător, inventator şi formator în cadrul Asociaţiei Europene a Societăţilor de Neurochirugie”.

În “LAUDATIO”, prof. univ. dr. Alexandru Dumnici, a evedențiat activitatea ilustrei personalități academice și științifice din Ucraina, prezentând un bilanț cu totul remarcabil al activității sărbătoritului Universității de Vest “Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Volodymyr Smolanka, rectorul Universității Naționale din Ujgorod – Ucraina.

Prof. univ. dr. Volodymyr Smolanka, rectorul Universității din Ujgorod, a subliniat că este deosebit de onorat de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Vest “Vasile Goldiș” și își dorește ca relațiile de colaborare să continue și pe viitor. “Colaborarea noastră a început acum câțiva ani buni și avem câteva proiecte comune. Ne dorim să dezvoltăm și mobilitatea academică cu Universitatea de Vest “Vasile Goldiș”, dar și o activitate și planuri de colaborare în dezvoltarea de proiecte europene”.

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest “Vasile Goldiș”, a declarat că “delegația Universității din Ujgorod a vizitat Institutrul de Științe ale Vieții și laboratoarele de cercetare ale UVVG. După o relație de aproape 10 ani concretizată prin proiecte de cercetare, în mod deosebit, pe filialele Satu Mare și Baia Mare, am avut ocazia de a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa d-lui prof. univ. dr. Volodymyr Smolanka, rectorul Universității din Ujgorod, care este o personalitate de renume internațional în domeniul neurochirurgiei”.

“Rectorul Universității din Ujgorod, prof. univ. dr. Volodymyr Smolanka este un medic specialist neurolog foarte cunoscut în Ucraina și în Europa, cu merite deosebite, fapt pentru care Senatul Universităţii noastre i-a acordat cea mai înaltă distincție academică. Dorim să avem, în continuare, relații de colaborare pe care le-am stabilit în urmă cu câțiva ani cu Universitatea din Ujgorod, în special pe domeniul medicinei, respeciv chirurgie și neurologie. Este un prim pas spre o colaborare trainică cu această universitate, unde studiază și mulți ucraineni români, fiind singura universitate, care are și secție română pentru pregătirea studenților”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest “Vasile Goldiș”.