Rovana Plumb: “Miercuri vom discuta cu reprezentanţii funcţionarilor publici şi cu cei din educaţie pe tema sistemului de salarizare”

plumb_rovana3.jpgMinistrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că miercuri va avea la Palatul Victoria o serie de întâlniri cu reprezentanţii funcţionarilor publici şi cu cei ai sindicaliştilor din educaţie în vederea stabilirii unor soluţii de îmbunătăţire a legii salarizării, intenţia Guvernului fiind aceea de a creşte toate salariile din sectorul bugetar începând din ianuarie 2016.

“Desigur, astăzi au fost invitaţi la discuţii, ca urmare a protestului, reprezentanţii funcţionarilor publici care, pe bună dreptate, sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare existent în sectorul bugetar pe componenta funcţionari publici în România. Fapt pentru care, desigur, mâine (miercuri – n.r.) vom avea întâlniri şi cu reprezentanţii funcţionarilor publici, la Guvern, în cadrul întâlnirii pe care am programat-o, ca şi cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul public de educaţie, astfel încât să vedem cum continuăm dialogul pentru modificarea politicii salariale în sectorul bugetar”, a declarat marţi ministrul Muncii.

Rovana Plumb a adăugat că, la acest moment, “viziunea este de a creşte salariile în sectorul bugetar pentru că există o demotivare a personalului”. “Nu există relaţionare între motivarea personalului şi performanţă, între competenţe şi eficienţă. Toate detaliile vor intra în dezbatere publică după ce vom avea adoptate cele două Coduri, Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, în felul acesta având şi posibilitatea de a avea o politică salarială corectă, coerentă şi echitabilă în sectorul bugetar”, a declarat ministrul Muncii.

Rovana Plumb a menţionat şi întâlnirile recente cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul public de sănătate şi de asistenţă socială pe tema sistemului de salarizare. “Aşteptăm din partea acestora răspuns la propunerea pe care am făcut-o, aceea de a avea o politică salarială în sectorul public de sănătate şi asistenţă socială obiect al unei legi speciale. (…) Ce pot să dau ca mesaj în momentul de faţă este că tot ceea înseamnă salarii vor creşte, tot, absolut, în sectorul bugetar. Intenţia noastră şi propunerea este ca din 2016, din ianuarie, să se întâmple acest lucru “, a declarat ministrul Muncii.

Rovana Plumb a precizat că în funcţie de rezultatele economice se va putea lua în calcul o primă etapă de majorare salarială încă din 2015. “Acum este prematur să spun acest lucru (…), dat fiind faptul că, după cum bine ştiţi, la 1 iunie vom avea reducerea TVA la alimente, la băuturile nealcoolice. Acest instrument de taxare diminuată ajută ca veniturile celor mulţi, cu salarii mici, cu pensii mici, să se majoreze, pentru că vor exista economii la nivelul fiecărui cetăţean”, a declarat ministrul Muncii. AGERPRES