Ore opţionale de limba chineză pentru elevi din județul Harghita

univ lucian blaga.jpgElevii din Harghita vor putea învăţa limba chineză la şcoală, în cadrul unor ore opţionale, după ce Inspectoratul Şcolar Judeţean a încheiat un acord de colaborare cu Institutul Confucius din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu.

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a declarat că acest acord s-a încheiat pe o perioadă de doi ani de zile, cu avizul instituţiei pe care o conduce şi are ca scop intensificarea cunoaşterii interculturale, prin furnizarea de către Institutul Confucius a unor activităţi educaţionale şi culturale, pentru o mai bună cunoaştere a limbii, culturii şi civilizaţiei chineze.

Prefectul a subliniat că Institutul Confucius se obligă să pună la dispoziţie judeţului Harghita profesori de limba chineză, care va putea fi introdusă în curriculumul şcolar şi studiată ca limbă străină opţională. Potrivit sursei citate, dacă vor fi elevi interesaţi de învăţarea limbii chineze şi de cunoaşterea culturii şi civilizaţiei chineze, vor avea ocazia să opteze pentru o astfel de disciplină.
Prefectul a subliniat că trebuie consultaţi şi primarii, în condiţiile în care costurile de cazare şi masă ale cadrelor didactice chineze trebuie suportate de către consiliile locale. “Sigur că această iniţiativă este binevenită, dar pentru demararea acestui proiect este necesară şi consultarea primarilor, deoarece costurile de cazare şi masă ale cadrelor didactice chineze trebuie să fie suportate de către consiliile locale în administrarea cărora se află şcoala respectivă”, a conchis prefectul Harghitei.

Acordul de colaborare între Inspectoratul Şcolar şi Institutul Confucius din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu mai prevede furnizarea de servicii de consultanţă adresate elevilor din învăţământul preuniversitar care doresc să candideze pentru o bursă de studiu în China, dar şi medierea dezvoltării de acorduri de parteneriat cu unităţi şi instituţii similare din China. AGERPRES