ANOSR cere ca universităţile care şcolarizează studenţi în afara legii săfie aspru sancţionate

studenti2.jpgAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) consideră că nu trebuie să se ofere posibilitatea universităţilor care au încălcat reglementările Legii Educaţiei Naţionale să poată emite acte de studii pentru absolvenţii programelor de studii neacreditate/neautorizate sau care au depăşit capacitatea de şcolarizare admisă.

“ANOSR (…) consideră oportună decizia MECŞ de a reglementa situaţia incertă a absolvenţilor unor anumite programe de studii neacreditate/neautorizate înmatriculaţi în sistemul de învăţământ superior până în anul universitar 2010-2011, dar proiectul de ordonanţă de Guvern publicat trebuie să fie modificat în aşa fel încât să nu ofere posibilitatea universităţilor care au încălcat reglementările Legii Educaţiei Naţionale (…) să poată emite acte de studii pentru absolvenţii programelor de studii neacreditate / neautorizate sau care au depăşit capacitatea de şcolarizare admisă şi să se asigure printr-un sistem strict de monitorizare şi sancţionare că astfel de cazuri nu se vor mai întâlni şi în viitor”, se arată într-un comunicat al ANOSR.

Potrivit organizaţiei, ordonanţa de Guvern trebuie să reglementeze dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de către stat, doar studenţilor care au început studiile organizate la forme de învăţământ/locaţii/într-o limbă de predare neacreditată/neautorizată cel târziu în anul universitar 2010-2011, care se află în prezent într-o situaţie de vid legislativ.

“Dacă există astfel de situaţii întâlnite şi la studenţi înmatriculaţi începând cu anul universitar 2011-2012, după emiterea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/ 2011, universităţile care au permis încălcarea legislaţiei în vigoare în acest fel trebuie aspru sancţionate, iar pentru acei studenţi trebuie stabilite măsuri tranzitorii prin care să aibă dreptul să îşi continue şi/sau echivaleze studiile în cadrul unor programe care respectă normele legale în vigoare, cu verificarea nivelului de competenţe dobândit de aceştia”, se menţionează în documentul citat.

De asemenea, ANOSR solicită MECŞ să aplice sancţiuni mult mai dure în momentul în care se constată astfel de încălcări ale legislaţiei în vigoare, care să descurajeze universităţile să adopte astfel de practici.

“Considerăm că în sistemul naţional de învăţământ superior este necesară mai multă disciplină în ceea ce priveşte funcţionarea programelor de studii. Ministerul Educaţiei trebuie să fie mult mai atent la ceea ce se întâmplă în universităţile din România şi să nu permită apariţia unor noi astfel de cazuri. Sancţiunile trebuie să fie mult mai drastice, astfel încât niciun rector să nu-şi mai permită să încalce legislaţia în vigoare sperând că nu va suporta nicio consecinţă. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că prin această ordonanţă nu se dă liber la emis diplome fără a avea garanţia că acestea chiar atestă un nivel de competenţe adecvat şi să impunem măsuri suplimentare de verificare acolo unde este posibil”, a afirmat preşedintele ANOSR, Vlad Cherecheş. AGERPRES