Sorin Cîmpeanu: “România a fost mereu pe podium la competiții internaționale, e o performanță ieșită din comun a sistemului de educație”

campeanu_sorin3.jpgPremierul interimar Sorin Cîmpeanu a salutat performanțele olimpicilor români pe care i-a premiat luni în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Victoria. “Anul acesta, până la data la care are loc această festivitate, 225 de elevi români au obținut nu mai puțin de 267 de medalii, dintre care 51 sunt de aur sau reprezintă premiul întâi la nivel mondial. (…) Vorbim de competiții la care participă cei mai buni dintre cei buni și România a fost mereu pe podium, ceea ce reprezintă o performanță ieșită din comun a sistemului de educație din România. (…) Mi-aș dori foarte mult ca România să se laude cu asemenea performanțe în cât mai multe domenii de activitate”, a spus Cîmpeanu.

El a apreciat și activitatea celor peste 250 de profesori prezenți la eveniment. “Avem aici aproape 250 de profesori remarcabili și trebuie să spun că cei mai mulți sunt din București și asta înseamnă că sistemul de educație, apreciind învățământul din marile centre, trebuie să se concentreze pe susținerea învățământului în toate regiunile țării”, a precizat premierul interimar care a atras atenția că în doar “99 de școli din cele aproape 19.000 învață elevi olimpici”.

Cuantumurile premiilor pentru elevii care s-au remarcat la olimpiadele internaționale sunt de 12.545 de lei pentru medalie de aur și premiul special pentru punctaj maxim, 9.720 de lei pentru premiul I/ medalie de aur, 8.330 de lei pentru premiul al II-lea/ medalie de argint, 5.950 de lei pentru premiul al III-lea/ medalie de bronz și 4.065 de lei pentru mențiune sau diplome echivalente.

În cazul elevilor care s-au impus în competițiile regionale – precum olimpiade balcanice de seniori și juniori, Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Yakutia, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie D. I. Mendeleev – se acordă 4.440 de lei pentru premiul I/ medalie de aur, 3.785 de lei pentru premiul al II-lea/ medalie de argint, 2.945 de lei pentru premiul al III-lea/ medalie de bronz și 2.550 lei pentru mențiune sau diplome echivalente. AGERPRES