Adrian Curaj: “Ne gândim serios să generăm un mecanism de scutire de taxe pentru tinerii cercetători”

curaj_adrian1.jpgMinistrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că intenţionează să pună în aplicare un mecanism de scutire de taxe pentru tinerii cercetători.

“Ne gândim serios să generăm un mecanism de scutire de taxe pentru salariile tinerilor cercetători. Şi, vedeţi, n-am spus pentru cercetători în general, pentru că, din studiile noastre, efortul este prea mare, dar este important că vârsta cercetătorului este din ce în ce mai ridicată. Avem nevoie de condiţii potrivite pentru tineri şi am încredere că o astfel de atitudine, o astfel de decizie va fi importantă”.

“Ne gândim la tineri până în 35 de ani, avem studii de fezabilitate până în 40 de ani, nu cred că vom putea depăşi limita de 40 de ani, pentru că, după aceea, sunt convins că sunt cercetători cu performanţă mare care ar trebui să aducă resurse suficiente şi nu impozitarea îi va ţine sau îi va ajuta să se dezvolte. Este un mecanism care nu costă mult şi va fi cred un mesaj puternic legat de dorinţa noastră de a-i atrage pe cei buni şi a-i susţine pe cei buni în cercetare-dezvoltare-inovare. Sunt mai multe linii de finanţare care vin să sprijine tinerii şi, sigur, avem proiectele tradiţionale pentru burse, pentru programe de doctorat şi post-doctorat. Unele dintre ele se implementează”, a declarat ministrul.

El a precizat că MENCŞ are în vedere un “Global Grant” astfel încât bursele de doctorat să fie complementare cu bursele din fonduri structurale. “De asemenea, avem în vedere un ‘Global Grant’ din fonduri europene, astfel încât bursele de doctorat să fie complementare cu bursele din fonduri structurale, să fie complementare cu resursele alocate tinerilor în programul naţional”, a susţinut demnitarul, cu prilejul lansării Planului Naţional de Cercetare Dezvoltare III.

Potrivit ministrului, vor fi premiate articolele publicate în reviste cunoscute pe plan internaţional precum “Nature”, “Science”. “Vom premia mai bine articolele publicate în reviste de impact ridicat, vom premia deosebit de bine articole publicate în reviste esenţiale gen ‘Nature’ şi ‘Science’ şi îi vom premia pe cei care reuşesc să câştige proiecte reprezentative în cadru internaţional. Aici o să fac o referire foarte clară la proiectele de tip ERC – European Research Council, România până anul trecut nu a avut niciun astfel de proiect, toate celelalte ţări aveau, sunt proiectele la cel mai înalt nivel, anul acesta avem şi am decis împreună printr-un alt tip de proiect să le oferim un bonus instituţional de 25% din valoarea grantului pe care l-au câştigat la nivel european”, a explicat Curaj.

În ceea ce priveşte diaspora, el a spus că există un mecanism de granturi de mobilitate pentru seniori.

“Pentru diasporă avem un mecanism de granturi, granturi pentru seniori, granturi de mobilitate, granturi de o săptămână pentru persoane cu experienţă multă, pentru că nu pot pleca mai mult din laboratoarele sau din universităţile lor, granturi în care să vină să conferenţieze, să vadă ce se întâmplă în România, să vadă dacă pot face proiecte împreună, granturi pentru cercetători mai tineri, dar oricum cu doctorat şi cu stagiu de post-doctorat în străinătate. Să vină să stea o lună să cunoască sau să-şi amintească de colegii lor, să vină să gândească ce proiecte pot face împreună, să conecteze laboratoarele în care ei lucrează acum cu laboratoarele din România şi poate să se gândească mai târziu că este o posibilitate să se întoarcă în România, văzând dinamica sistemului de cercetare”, a arătat Curaj.
Potrivit acestuia, în Planul Naţional III mai există un program care face legătura între industrie şi universităţi. “Mai avem un tip de program nou, cu adevărat nou, acela căruia noi îi spunem Bridge Grant, grant-pod care face legătura între industrie şi universitate, industria are probleme, are infrastructură tehnologică pe care ar vrea-o optimizată, academia, universitatea au oameni care pot să ofere această expertiză”, a declarat ministrul care a precizat că nu sunt alocaţi bani firmelor ci furnizorilor de servicii, respectiv “universităţilor şi tinerilor”. AGERPRES