UVVG i-a acordat profesorului Marian Petcu premiul “Ioan Slavici”

uvvg_petcu.jpgAula “Ștefan Cicio Pop” din cadrul Universității de Vest “Vasile Goldiș” a găzduit, pe 21 ianuarie, două evenimente deosebite: acordarea premiul anual “Ioan Slavici” profesorului Marian Petcu de la Universitatea București, pe anul 2015, pentru activitatea prodigioasă în domeniul jurnalismului și vernisarea unei expoziții de fotografie artistică dedicată lui Mihai Eminescu, intitulată “Dor de Eminescu”, autor dr. Virgiliu Jireghie.

Prof. univ. dr. Marian Petcu, din cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității București, a subliniat: “Este al treilea premiu pe care îl primesc și mă onorează. Am o prețuire deosebită pentru Ioan Slavici, nu pentru că sunt la Arad, ci pentru că am fost nevoit să îi citesc opera jurnalistică și să am uimirile necesare pentru orice om care urmărește traseele profesionale, puşcăriile, luminile și părțile mai puțin luminoase ale carierei lui Ioan Slavici. Nu pot fi decât recunoscător comitetului științific care m-a găsit vrednic pentru a-mi oferi acest deosebit premiu”.

Lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie a subliniat că, “tuturor le este dor de Eminescu. După 10 ani de căutări şi de studiu asupra filozofiei și vieții lui Eminescu, ca jurnalist și patriot, am reușit să vernisez această expoziție pe data de 15 ianuarie la comunitatea românească din Vârșeț. Astăzi, cu ocazia acordării premiului “Ioan Slavici” și a unor dezbateri legate de mass-media, am expus, pentru studenți și cei care îl iubesc pe Mihai Eminescu, această expoziție inspirată în mare parte și din natura pe care Eminescu o cântă atât de frumos în poeziile lui, pe care am regăsit-o de o viață întreagă în frumoasa noastră Grădina Botanică Academică de la Macea”.

Prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale, din cadrul UVVG, a precizat: “Am vernisat o expoziție de fotografie artistică dedicată lui Mihai Eminescu, intitulată “Dor de Eminescu”, autor lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie, directorul postului Goldiș TV, dar în acelaşi timp unul dintre prestigioșii artiști fotografi ai României, care a primit și o Diplomă de Excelenţă pentru întreaga carieră pe tărâmul artistic, pe care o desfășoară de zeci de ani. Cel de-al doilea eveniment, a fost decernarea premiului anual “Ioan Slavici” pe anul 2015 unui om de cultură deosebit, prof. Marian Petcu de la Universitatea București, având în vedere activitatea prodigioasă în domeniul jurnalismului și am semnalat și două apariții editoriale coordonate de domnia sa, având în vedere activitatea prodigioasă în domeniul jurnalismului. Ca exemplificare, în continuare au fost lansate două volume coordonate de Marian Petcu, “Sociologia Luxului” și “Studii și cercetări de istorie a publicității”. În urma acestor manifestări, sperăm că orașul nostru va ieși mult mai îmbogățit, în ceea ce privește cunoaşterea lui Mihai Eminescu și a lui Ioan Slavici, dar și a potențialului pe care îl are Aradul, prin Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” și recent înființatul Complex Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale”.

“Ca o noutate, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu Marian Petcu, membru fondator al Asociației Române de Istorie a Presei, am convenit ca, în anul 2018, să organizăm un nou congres de istorie al presei la Arad, cu participare internațională, pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire. În urmă cu opt ani, Universitatea noastră a organizat primul congres de istorie a presei, care s-a finalizat cu primul dicționar de istorie a presei apărut în România. Vasile Goldiș, patronul spiritual al Universității noastre, a fost un publicist de renume, directorul ziarului Românul, cel care a pregătit în mare parte evenimentele de la 1 Decembrie 1918 și a condus tipografia Concordia. Iată deci că în 2018 deja Complexul Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale, recent înființat, a stabilit câteva acțiuni importante”, a declarat prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale, din cadrul Universității de Vest “Vasile Goldiș”.