Asociaţia Elevilor Constanţa solicită intervenţia prefectului pentru ca în toate localităţile din judeţ să se acorde burse

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a anunţat că va solicita prefectului judeţului să atace în contencios administrativ proiectele de hotărâre privind bugetele pe 2016 ale primăriilor din judeţ în care nu sunt prevăzute sume pentru acordarea de burse şcolare, conform legislaţiei în vigoare.

Potrivit reprezentantului AEC, Alexandru Manda, burse şcolare în învăţământul preuniversitar de stat sunt alocate, potrivit unei centralizări făcute la sfârşitul anului trecut, în circa 11% dintre unităţile administrativ teritoriale din judeţul Constanţa.

“O problemă foarte mare la nivelul judeţului este că în celelalte localităţi din judeţ (n.r.-în afara municipiului Constanţa) nu se respectă legea. În luna septembrie, când am realizat studiul privind liberul acces la educaţie în judeţul Constanţa, doar opt localităţi, adică un procent de 11,42%, respectau legea şi acordau burse elevilor. În cursul acestei săptămâni vom avea o întâlnire cu prefectul judeţului Constanţa şi îi vom solicita acestuia să ceară primarilor să prindă în bugetul pentru anul 2016 bani de burse, pentru că dacă acum nu prind bani, va fi foarte greu pe parcursul anului să facă rectificare bugetară pentru a da burse şi, de asemenea, îi vom cere prefectului atacarea în contencios administrativ a tuturor bugetelor care nu respectă legea şi care nu alocă bani de burse”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, liderul AEC. Manda a anunţat, totodată, că priorităţile AEC pentru 2016 sunt să facă demersurile necesare pentru decontarea, integral, a sumelor plătite pentru transport de elevii navetişti, acordarea de manuale gratuite elevilor din ciclul superior liceal, precum şi acordarea reducerii de 75% pentru accesul elevilor la toate muzeele din Constanţa, conform prevederilor Legii Educaţiei.

În octombrie 2015, Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa a aprobat alocarea de burse şcolare în învăţământul preuniversitar de stat, aferente primului semestru al anului şcolar 2015-2016, pentru 9.623 de elevi, în valoare totală de două milioane de lei, acestea fiind de patru tipuri – de performanţă, în valoare de 100 de lei pe lună, de studiu, de merit, ambele de câte 25 de lei lunar şi burse de ajutor social, de 75 de lei lunar. Măsura a fost luată în condiţiile în care, în ultimii ani, administraţia locală nu a alocat fonduri pentru bursele şcolare, AEC solicitând în repetate rânduri acordarea acestora. AGERPRES