Eveniment dedicat profesorilor de limba franceză, organizat de Ambasada Franţei

Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din România doresc să pună în valoare munca profesorilor de limba franceză şi a întregului corp profesoral francofon, prin intermediul unui eveniment special, intitulat “Le Francais, un outil pour l’avenir”. Acesta va avea loc joi, începând cu ora 10,00, la cinema Elvira Popescu, în prezenţa ambasadorului Franţei în România, Francois Saint-Paul, şi a reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Franţei, evenimentul care marchează începutul Lunii Francofoniei se va desfăşura în trei etape distincte. În prima parte a ceremoniei, ambasadorul Franţei va înmâna directorilor celor 7 licee bilingve francofone diplomele de excelenţă ”LabelFrancEducation”.

Acest moment va fi urmat de lansarea platformei IFprofs România. În ultima parte a evenimentului, le este propusă cadrelor didactice prezente conferinţa cu tema “Les reseaux sociaux et l’enseignement du francais”, susţinută de Thierry Soubrie, conferenţiar în cadrul universităţii Stendhal Grenoble 3 din Franţa, specialist în Ştiinţele limbajului.

De la lansarea sa în februarie 2012, certificarea ”LabelFrancEducation” este atribuită unităţilor de învăţământ străine care contribuie la promovarea limbii şi culturii franceze în lume. Acordată de către Ministerul Afacerilor Externe şi al Dezvoltării Internaţionale din Franţa, în urma avizului venit din partea unei comisii consultative interministeriale, această marcă de calitate recompensează instituţiile care oferă programe educaţionale francofone şi răspândesc excelenţa limbii franceze în toată diversitatea sa.
Până în prezent, la nivel internaţional, efortul a peste 90 de instituţii de învăţământ a fost gratificat cu certificarea ”LabelFrancEducation”, dintre care 7 sunt din România. Liceele din ţara noastră care au primit această distincţie în 2015 sunt: Şcoala Centrală din Bucureşti, Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” din Iaşi, Colegiul Naţional ”Unirea” din Braşov, Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna” din Braşov, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” din Galaţi, Colegiul Naţional ”Alexandru Ioan Cuza” din Galaţi, Colegiul Naţional ”Mircea Cel Bătrân” din Constanţa.

Platforma IFprofs (www.ifprofs.org) este o comunitate profesională online destinată cadrelor didactice francofone din întreaga lume. Acest instrument de cooperare oferă posibilitatea de a susţine inovaţia pedagogică, precum şi formarea nonformală în domeniul educativ. Fiecare ţară care se implică în proiect are la dispoziţie o pagină proprie, prin intermediul căreia poate asigura vizibilitatea punerii în practică a politicilor de cooperare educativă şi lingvistică.

Reţeaua IFprofs se va extinde în peste 30 de noi destinaţii în cursul acestui an, devenind astfel parte integrantă a reţelei culturale franceze în străinătate. România este cea de-a doua ţară, după Finlanda, care inaugurează această platformă.

Evenimentul “Le Francais, un outil pour l’avenir’, care se înscrie în seria întâlnirilor profesionale şi studenţeşti “Les JEUDIdactiques”, cu privire la predarea limbii franceze ca şi limbă străină, dar şi în calendarul 2016 al Lunii Francofoniei în România, este organizat de Ambasada Franţei în România şi de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Universitatea din Bucureşti, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Asociaţia Română a Profesorilor de Limba Franceză şi Asociaţia Română a Departamentelor Universitare Francofone. AGERPRES