Etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română – nivel liceal are loc la Târgovişte

targoviste.jpgÎn perioada 20-24 aprilie, orașul Târgoviște găzduiește o importantă competiție școlară, Olimpiada de limba și literatura română – nivel liceal, etapa națională, la care participă 188 de elevi din toate județele țării. Deschiderea festivă a acestui eveniment a avut loc la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, pe 20 aprilie, urările de bun-venit, importanța Olimpiadei și prezentarea contextului cultural dâmbovițean fiind evidențiate de invitații speciali.

Aceștia au fost: profesor universitar doctor Gheorghe-Petre Bârlea, președintele Comisiei Centrale a Olimpiadei; profesor doctor Anca-Denisa Petrache, inspector general limba și literatura română, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, președintele executiv al Comisiei Centrale; conferențiar universitar doctor Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice; conferențiar universitar doctor Țuțuianu Adrian, președintele Consiliului Județean Dâmbovița; părinte vicar eparhial doctor Ionuț Ghibanu; profesor Sorin Ion, inspector şcolar general; profesor doctor Gabriela Istrate, inspector şcolar general adjunct și profesor Tatiana Ghiță, inspector şcolar – limba și literatura română.

Elevii și profesorii participanți au descoperit apoi frumusețea meleagurilor dâmbovițene, vizionând filmul de promovare a patrimoniul cultural și a potențialului turistic, intitulat „Târgoviște, cetatea celor 33 de voievozi”, realizat în cadrul proiectului PROLIMP 2016. În continuare, în amfiteatrul Liceului de Arte au răsunat acorduri de poezie, cântec și dans, în cadrul evenimentului multicultural prin care s-au prezentat tradiţii şi obiceiuri specifice dâmbovițenilor și grupurilor etnice din județul Dâmbovița. Cei care au dăruit colegilor un uimitor spectacol au fost elevii de la: Liceul de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște, Corul de copii „Fluturașii”, Cercul de muzică de la Clubul Copiilor Moreni, Ansamblul de muzică tradițională bulgărească de la Liceul Tehnologic „Udrea Băleanu” Băleni, Formația de dansuri tradiționale grecești „Oniros”, parte a Comunității Elene din Târgoviște și Ansamblul folcloric „Codrulețul” de la Clubul Copiilor Găești.

Pentru următoarele zile, organizatorii au pregătit, prin proiectul Prolimp, un program inedit pentru participanți, prin care să le dezvăluie frumusețea și unicitatea patrimoniului cultural al Dâmboviței: vizite la muzee din Târgoviște și la Palatul brâncovenesc din Potlogi, Seara medievală târgovișteană.

Proba scrisă a Olimpiadei de limba și literatura română s-a desfășurat pe 21 aprilie, iar proba orală are loc pe 22 și 23 aprilie.