Ministrul Adrian Curaj: “Dacă discutăm de informatică, investiţia în profesori este esenţială”

curaj_adrian2.jpgInvestiţia în profesori este esenţială atunci când vine vorba despre domeniul informatică, a declarat marţi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, în cadrul Conferinţei “EduINVEST 2016 – Şansa României digitale între cererea pieţei IT&C şi oferta educaţională”.

“Dacă discutăm de informatică şi IT&C, investiţia în profesori este esenţială, pentru că una dintre problemele majore este grija profesorului că e greu să fie în linie cu ce se întâmplă la nivelul elevului care este foarte dinamic – are tabletă, are device electronic, are calculator, se mişcă foarte uşor, navighează uşor – şi atunci ideea aceasta de a pregăti profesorii astfel încât în a doua sau a treia competenţă a lor, printre altele, să aibă partea aceasta de informatică contează foarte mult. Încercăm să punem în programe şi pregătirea profesorilor. Resursele educaţionale deschise sunt ceva ce cred eu că va schimba modul în care pe de o parte se livrează, pe de altă parte se capitalizează ceea ce atât elevii cât şi profesorii vor pune acolo: filmuleţe, poveşti, studii de caz”, a spus demnitarul.

Ministrul Educaţiei consideră că pe zona de data science, cyber security România este departe de locul pe care ar trebui să se situeze atât din punctul de vedere al numărului de studenţi, cât şi ca programe recunoscute global.

“Pentru mine este esenţială zona aceasta, nu atât ce se întâmplă cu modul în care livrez formare studenţilor, ci mai ales modul în care cât şi mai ales cum pregătesc în zona data science, cyber security. La momentul acesta trebuie să vă spun, şi nu vreau să jignesc pe nimeni, suntem prea departe de unde ar trebui să fim prin capacitatea noastră şi prin forţa de ofertă ca număr de studenţi şi ca programe recunoscute global, pentru că în jocul acesta de internaţionalizare eu cred că putem juca, regional, pe anumite programe. În zona de cyber security, big data şi date science trebuie să facem un efort comun de mare dimensiune”, a declarat reprezentantul MENCS.

Adrian Curaj a amintit că deja scutirile de taxe pentru cercetători sunt operaţionale din punctul de vedere al prevederilor legale.

“Este un pas făcut, indiferent că este din public sau privat, pentru că cercetătorii se formează în zona publică şi după aceea migrează spre zona privată pentru a veni cu transformări noi. Astăzi am semnat ordinul pentru operaţionalizarea deducerilor fiscale 150% pentru firme care investesc în cercetare-dezvoltare. Eu îi spun investiţie”, a explicat ministrul. AGERPRES