Peste 9.000 de candidaţi au fost admişi la proba scrisă a examenului de definitivare

definitivat.jpgLa sesiunea din acest an a probei scrise din cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ au fost admişi să participe 9.005 de candidaţi, dintre cei 9.737 înscrişi la începutul anului şcolar. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), proba se va desfăşura joi, 4 august, începând cu ora 10,00, în 42 centre de examen – câte unul în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti.

MENCS precizează că au fost admişi candidaţii care au îndeplinit cumulativ cele trei condiţii prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul “Bine” sau “Foarte bine” pentru anul şcolar în curs şi minimum media 8 la inspecţiile speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar. Conform ministerului, 6.532 de candidaţi au obţinut media 10 la inspecţiile la clasă în profilul postului.

“În funcţie de discipline/specializări, cei mai mulţi candidaţi predau învăţământ preşcolar în limba română (1.820), învăţământ primar în limba română (1.373), educaţie fizică şi kinetoterapie (902) şi limba şi literatura română (773). La 19 discipline s-a înscris câte un singur candidat”, indică ministerul.

MENCS informează, totodată, că, potrivit metodologiei de desfăşurare a examenului, candidaţii vor avea acces în sala de examen cel mai devreme la ora 8,00 şi cel mai târziu la ora 8,45, având asupra lor un act de identitate valabil şi, după primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce poate fi depăşit doar în cazul candidaţilor cu cerinţe speciale.

Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităţilor naţionale şi baremele de evaluare pentru cele 101 discipline de examen sunt asigurate de Centrul National de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei scrise, la ora 16,00, pe site-ul subiecte2016.edu.ro, precizează sursa citată.

Lucrările scrise vor fi evaluate în şase centre organizate la nivel naţional. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, se arată în comunicat.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 11 august la centrele de examen şi pe http://definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 11 august, după afişarea rezultatelor, şi 12 august. Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site-ul menţionat în data de 18 august, potrivit comunicatului. AGERPRES