Teleorman: deficit de cadre didactice înaintea începerii noului an şcolar

Mai multe catedre au rămas neocupate înaintea deschiderii noului an şcolar 2016-2017, iar 15% din numărul total al poziţiilor sunt încă disponibile, potrivit inspectorului şcolar Alexandra Negrea.

“Suntem în proces de ocupare a orelor, vacante sau rezervate, catedre complete sau incomplete. Am avut în lista posturilor aproximativ 2.000 de poziţii. Din acest moment mai sunt neocupate 300 de poziţii, asta înseamnă şi posturi întregi, dar şi la matematică, fizică, chimie se înregistrează un deficit de cadre didactice. Chiar nu mai sunt foarte mulţi absolvenţi de învăţământ superior care să se îndrepte către învăţământ la aceste specializări. Noi încercăm să le ocupăm pe toate. Toate orele trebuie ocupate până când începe anul şcolar”, a declarat Alexandra Negrea.

Un procent ridicat din cele 300 de poziţii rămase încă neocupate la nivelul judeţului se regăseşte în mediul rural. “În mediul rural nu sunt catedre întregi, sunt fracţiuni pentru că şcolile au număr mic de clase şi un număr mic de ore. Pentru a merge în mediul rural la o disciplină unde numărul de ore pe săptămână este foarte mic, pentru a se constitui o normă de 18 ore, un cadru didactic este nevoit să opteze pentru ore din mai multe unităţi de învăţământ, ceea ce este dificil”, a spus inspectorul şcolar.

Potrivit sursei citate, procesul de ocupare a poziţiilor rămase libere se va încheia în jurul datei de 9 septembrie când se vor organiza şedinţe publice de repartizare. AGERPRES