Elevii unui liceu din Zalău învaţă să facă proteze şi orteze la imprimante 3D

Un laborator dotat cu imprimante 3D la care elevii vor învăţa să proiecteze şi să realizeze produse în serie mică, precum proteze şi orteze individualizate sau diferite subansamble şi piese de schimb, a fost inaugurat luni, la Liceul Tehnologic “Voievod Gelu” din Zalău.

Având în vedere dotările noului laborator, unitatea de învăţământ a înfiinţat şi o specializare nouă, intitulată “proiectare şi producţie de bunuri materiale”.

“Avem nişte imprimante 3D care, iniţial au fost sub formă de kituri, pe care le-am ansamblat în anul şcolar anterior împreună cu elevii. Ele se află acum în stadiul de testare şi reglare. La început, vom face elemente simple de proiectare şi ne dorim ca, în clasa a XII-a, elevii să ajungă la un nivel mediu. Scopul final este ca elevii de la profilul real să aibă o specializare şi o diplomă în momentul în care termină liceul. Piaţa muncii cere tehnicieni capabili să proiecteze şi să realizeze prototipuri sau bunuri materiale în serie mică, cum ar fi proteze şi orteze individualizate sau diferite subansamble şi piese de schimb”, a declarat, luni, iniţiatorul acestui proiect, Dumitru Pop, profesor de fizică în cadrul liceului.
Potrivit lui Dumitru Pop, care este şi cadru didactic asociat la Facultatea de Construcţii de Maşini din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, imprimantele 3D permit realizarea de produse utilizând filamente din material plastic (ABS, PLA), combinaţii de material plastic şi lemn (ABS+lemn, PLA+bambus) dar şi combinaţii de plastic şi metal (PLA + cupru sau PLA + bronz).
Costurile pentru realizarea acestui laborator se ridică la 15.000 de euro, fiind finanţat în cadrul unui concurs de proiecte al unei companii private. AGERPRES