Proiecte inventate şi realizate de elevi, etalate la Festivalul Naţional al Ştiinţei de la Zalău

Peste 500 de elevi şi profesori din Sălaj şi-au etalat creativitatea şi inventivitatea prin proiectele şi experimentele prezentate sâmbătă, în centrul Zalăului, la tradiţionalul Festival Naţional al Ştiinţei, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Macarale şi poduri acţionate hidraulic cu apă, maşinuţe cu senzori pentru evitarea obstacolelor, drone pentru supravegherea clădirilor în caz de cutremur sau un ingenios sistem prin care, în viitor, maşinile ar putea fi avertizate să elibereze o bandă de circulaţie la venirea Ambulanţei sunt doar câteva din proiectele prezentate la ediţia din acest an, a IX-a, a festivalului.

“Festivalul Naţional al Ştiinţei constă într-o suită de experimente ştiinţifice din domeniul fizicii, chimiei, biologiei, geografiei, disciplinelor tehnice prezentate de echipaje formate din cadre didactice şi elevi din unităţile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. Aceste experimente se realizează într-un mod distractiv, pentru atragerea tinerilor în această lume fascinantă a experimentului ştiinţific.

Realizarea dispozitivelor şi jucăriilor didactice reprezintă provocări atât pentru elevi cât şi pentru profesori”, a declarat, la festivitatea de deschidere a festivalului, Dana Chiş, inspector în cadrul ISJ Sălaj.
Potrivit sursei citate, la ediţia din acest an a festivalului s-au înscris cu proiecte peste 500 de elevi, din 32 de unităţi de învăţământ din Sălaj.

Unul dintre cele mai complexe şi interesante proiecte a fost cel vizând siguranţa în trafic, prezentat de un grup de elevi de clasa a X-a, de la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, care au realizat, din piese Lego, trei autoturisme, dintre care una cu rol de Ambulanţă, dotate cu cipuri care să le permită să elibereze o bandă de circulaţie în cazul unei urgenţe.

“În momentul în care Ambulanţa pleacă de la spital, într-o urgenţă, va anunţa toate maşinile din drum că ea urmează să ocupe o bandă de circulaţie. În momentul în care ea porneşte, toate maşinile sunt programate, pe baza unui cip, să se tragă pe benzile laterale, făcându-i loc Ambulanţei să treacă, pentru a ajunge cât mai repede la urgenţă. Programele sunt făcute de noi, pe calculator, de la zero”, a precizat unul din realizatorii proiectului.

În acest an, Festivalul Naţional al Ştiinţei a fost dedicat împlinirii a 35 de ani de la zborul primului român în spaţiul cosmic, Dumitru Dorin Prunariu, motiv pentru care mare parte din machetele realizate pentru festival, dar şi costumele preşcolarilor ce au susţinut scenete au vizat domeniul spaţiului cosmic.

Cele mai bune din cele 275 de lucrări prezentate în cadrul festivalului au fost recompensate de către Consiliul Judeţean Sălaj cu premii în valoare totală de circa 4.000 de lei, acordate pe mai multe secţiuni: inventivitate-creativitate, aplicabilitate, micii inventatori, postere cu tema “Ştiinţa, calea spre spaţiul cosmic!” şi scenete cu conţinut ştiinţific. AGERPRES