Elevii braşoveni s-au implicat în lupta contra drogurilor în cadrul proiectului județean “Patrula antidrog în școli”

Prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor și a tinerilor este foarte importantă pentru ca acest fenomen să nu ia amploare, au afirmat reprezentanții Prefecturii, Centrului de Evaluare Prevenire și Consiliere Antidrog și Inspectoratului Școlar Județean Brașov, prezenți la lansarea proiectelor realizate de elevi de clasa a XI-a în cadrul proiectului județean “Patrula antidrog în școli”. Proiectul a fost lansat în primăvara acestui an, fiind implementat în urma unui acord de parteneriat între cele trei instituții.

“Apreciez implicarea elevilor și îi felicit pentru realizarea proiectelor. Consider că au principii, că vor să se implice și sunt un plus pentru societate putându-i considera ca și voluntarii noștri pentru că cei care se implică în astfel de probleme nu pot fi decât un ajutor în plus, un vector de mesaj care să explice tuturor că a consuma substanțe psihotrope este un lucru deosebit de nociv și nu aduce nimic bun. Consider că este extrem de util ca dumneavoastră să vă implicați în acest proiect județean”, a declarat prefectul Ciprian Băncilă, în fața celor peste 60 de elevi și cadre didactice.

Reprezentanta Centrului de Evaluare Prevenire și Consiliere Antidrog, Anda Samson, a subliniat că prin acest proiect județean s-a dorit implicarea elevilor, a tinerilor, în activități de prevenire a consumului de droguri în școlile în care învață. “Ne dorim ca acești tineri să fie formatori de opinie și să poarte mesajul nostru mai departe. Elevii au răspuns foarte prompt și s-au implicat extraordinar în realizarea celor 11 proiecte care sunt prezentate aici. Peste 60 de elevi din clasa a XI-a de la licee din mediul urban cele mai multe, dar și din mediul rural, au răspuns provocărilor noastre. Este un proiect local, specific Brașovului, iar colegii din țară vor să lucreze inter-regional pe acest proiect care pare a fi unul foarte inspirat. Urmează implementarea proiectelor în școli, după care ne dorim să-i premiem pe acești elevi la sfârșitul anului școlar. Județul Brașov este situat în zona cu risc mediu în ceea ce privește consumul de substanțe psihotrope”, a explicat Anda Samson.

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, prof. Ariana Bucur, a afirmat că cele 11 proiecte trebuie aplicate pentru a ajuta la stoparea fenomenului consumului de droguri. “Aceste proiecte realizate de voi duc la salvarea colegilor voștri și pe cât posibil la stoparea fenomenului. Se știe că odată cu primul pas făcut vine și al doilea și apoi lucrurile se complică și intervenția de a stopa este mai complicată. Am încredere că lucrurile sunt pe drumul cel bun, că doriți să vă implicați, dar mesajul nostru este să nu realizați formal aceste proiecte, ci și să le aplicați în școli”, a spus inspectorul școlar general.

“NU te lăsa învins”, “Doar un fum, apoi…”, “Mai bine previi decât să devii”, “Unde nu sunt eroi există drog”, “Viața nu poate fi consumată!”, “Viciile îți scurtează viața” sunt câteva dintre titlurile proiectelor prezentate de elevi. Elevii s-au arătat foarte încântați de proiectul “Patrula antidrog în școli” și au precizat că oricând sunt dornici să elaboreze alte proiecte și să se implice activ alături de cadrele didactice pentru prevenirea acestui flagel în rândul tinerilor. AGERPRES