Universitatea din București în parteneriat cu Universitatea din Craiova organizează conferințele de e-Learning CNIV și ICVL 2016

Universitatea din București în parteneriat cu Universitatea din Craiova organizează conferințele de e-Learning ICVL (International Conference on Virtual Learning), CNIV (Conferința Națională de Învățământ Virtual) și sesiunea specială „Noi paradigme pentru învățământul românesc”, în cadrul proiectului CNIV.

Evenimentele se vor desfășura la sediul Facultății de Științe – Departamentul de Informatică a Universității din Craiova și vor fi moderate de Conf. univ. dr. Marin Vlada de la Universitatea din București, coord. proiecte CNIV & ICVL , Prof. univ. dr. Adrian Adăscăliței de la Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” din Iași, Lect. univ. dr. Olimpius Istrate de la Universitatea din Bucuresti și Prof. Radu Jugureanu, Director Departament AeL Educational Content, Siveco România.

În deschiderea evenimentelor din partea Universității din Craiova vor transmite mesaje: Prof. univ. dr. Cezar Ionuț SPÎNU, Rector-Universitatea din Craiova, Conf. univ. dr. Gabriela-Eugenia IACOBESCU, Decan-Facultatea de Științe și Prof. univ. dr. Ion IANCU, Director-Departamentul de Informatică. Printre invitații speciali se va număra și Prof. univ. dr. Vasile Baltac, președintele ATIC (Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România), care va dezvolta tema „Revoluția digitală și profesiile umane”.

În urma procesului de selecție și evaluare a lucrărilor destinate publicării în volumele ICVL (ISI Proceedings) și CNIV la Editura Universității din București, s-au acceptat și reținut spre publicare: 56 de lucrări din 101 propuneri, respectiv 36 de lucrări din 83 de propuneri. Lucrările se pot accesa și în format HTML (online) pe site-urile conferințelor. La deschiderea conferințelor autorii de articole vor primi gratuit volumele tipărite. De asemenea, în cadrul CNIV se va desfășura tradiționalul Concurs “Software educațional” unde, din numărul de 711 evaluatori CNIV, un număr de 184 evaluatori vor primi diplome pentru activitatea desfășurată în procesul de evaluare a lucrărilor tiparite în volumul CNIV. Tipărirea materialelor este finanțată de ANCSI (Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare), iar echipa Siveco România și Editura Niculescu București au sprijinit și anul acesta Proiectele educaționale și de cercetare CNIV și ICVL.

În cadrul proiectului CNIV, la sesiunea specială „Noi paradigme pentru învățământul românesc”, vor participa și o serie de specialiști în științele educației, cadrele didactice universitate, specialiști IT și managerii unităților de învățământ care au făcut cercetări în domeniul manualelor digitale, cadrele didactice din învățământul primar ce au testat la clasă utilizarea manualelor digitale apărute în anul 2014, profesorii de liceu ce au experiență cu elevii în utilizarea calculatorului la clasă sau în procesul învățării, precum și elevii și părinții ce doresc să-și exprime opiniile privind utilizarea manualelor digitale.

De peste 15 ani, conceptele de învățământ virtual și software educațional au fost invocate în toate demersurile pentru noi paradigme în învățămâtul românesc. Ințial, mulți au crezut că învățământul virtual este o înlocuire a „realității” metodelor de învățare tradițională. Prin apariția tehnologiilor și a limbajelor oferite de TIC, s-au consolidat conceptele menționate, și s-a realizat o schimbare a atitudinii față de procesul învățării, conducând la o mai mare atractivitate în învățare, motivare în demersul cunoașterii, și nu în ultimul rând, la înțelegerea fenomenelor, a proceselor, și la descoperirea căilor către dezvoltarea personalității personale.