Comisiile Camerei Deputaților au inclus noi categorii de personal din educație și învățământ beneficiare de sporuri salariale

camera_deputatilor.jpgDeputații din Comisiile de buget și de muncă au continuat marți să voteze noi amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, multe dintre amendamente fiind anexate la cele votate deja luni seară, care prevăd includerea unor noi categorii de personal din educație și sănătate beneficiare de majorări sau sporuri salariale. De la ședință a lipsit ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, fiind prezent secretarul de stat Iolanda Stăniloiu.

În sistemul gradațiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, și personalul de predare și cercetare din universități, precum și cel auxiliar din învățământ și asimilat acestuia, în care este inclus și personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, conform unui amendament propus Anton Hadăr, președinte Federația Națională Sindicală “Alma Mater”. Sursa de finanțare este “bugetul de stat”.

“Dacă vreți să ne țineți la nivel de zece clase, se dărâmă țara. Stăm așa într-o stare de letargie, cu oameni mai puțin pregătiți, dar care sunt mulțumiți. Impactul bugetar este infim”, a fost unul dintre argumentele inițiatorului.

Un amendament votat luni seară prevedea că, “începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ aferente lunii decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței” și deputații au decis marți ca acesta să se aplice și personalului din inspectoratele școlare. Cu alte cuvinte, majorarea salarială de 15% se va aplica și personalului din inspectoratele școlare, în această categorie fiind inclus personalul administrativ.

Comisiile au mai adoptat o serie de amendamente propuse de “Alma Mater”. Astfel, s-au clarificat funcțiile de conducere ale personalului nedidactic auxiliar, care devine personal auxiliar specific. De asemenea, cercetătorii sunt asimilați din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din învățământ au trecut la personal didactic auxiliar, având toate drepturile respective.

La funcțiile de conducere în didactic auxiliar au fost eliminate restricțiile de ocupare, putând fi ocupate atât de informaticieni, cât și de ingineri și de alte categorii. De asemenea, s-au mai făcut o serie de corecții la grile, fiind corelate anumite categorii salariale la personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat discrepanțe.

Raportul celor două comisii, cu modificările aduse marți și luni ordonanței 20, urmează să intre în plenul Camerei Deputaților. AGERPRES