Peste 100 de absolvenţi de licee şi şcoli profesionale au participat la deschiderea şcolii de ucenici de la Galaţi

Peste 100 de absolvenţi de licee şi şcoli profesionale din judeţele Galaţi şi Brăila, cu vârste între 18 şi 25 ani, au participat la deschiderea celei de-a treia ediţii a programului Şcoala de Ucenici, proiect al combinatului siderurgic care continuă tradiţia şcolilor de ucenici întreruptă după 1989. Potrivit şefului de proiect, Marius Solomon, la deschiderea şcolii au fost prezenţi 107 cursanţi, dintre care patru din judeţul Brăila, urmând ca până la începerea cursurilor, peste două-trei zile, numărul cursanţilor să ajungă la 120, dintre care şapte din Brăila.

“Anul acesta am venit cu o noutate, în sensul în care am extins aria de selecţie şi în judeţul vecin, Brăila, dar am extins şi perioada de şcolarizare de la şase luni la 18 luni. Primele şase luni vor fi dedicate acomodării şi acumulării datelor de bază, sub îndrumarea câte unui mentor – un angajat cu vechime în combinat, după care, în urma unui test, vor continua şcoala cei care au demonstrat că au abilităţile necesare meseriilor pentru care au optat”, a declarat Solomon.

Pe parcursul şcolii de ucenici, cursanţii primesc salariu şi alte drepturi salariale-bonuri de masă şi indemnizaţie pentru naveta pentru cei care locuiesc în mediul rural, dar şi bani de chirie pentru cazarea cursanţilor care locuiesc prea departe pentru a face zilnic naveta. Bonificaţia financiară lunară este cuprinsă între 1.250-1.450 lei net pentru fiecare cursant. La finalul şcolii, cursanţii se vor putea angaja în combinat în meserii ca mecanic, lăcătuş, electromecanic şi electrician.

Potrivit directorului Direcţiei de resurse umane din cadrul combinatului, Mihaela Crăciun, proiectul urmăreşte integrarea pe piaţa muncii a tinerilor fără experienţă. “Practic, combinatul siderurgic de la Galaţi oferă prin şcoala de ucenici integrarea pe piaţa muncii a tinerilor fără experienţă. Din experienţa anterioară, aproximativ 85% dintre cursanţi au rămas să lucreze în combinat”, a spus Crăciun.
Directorul general al combinatului, Bruno Ribo, a declarat recent că în următorii zece ani circa 3.000 angajaţi ar putea părăsi combinatul, fiind eligibili pentru schema de pre-pensionare şi că se vor face şi angajări în combinat, chiar prin şcolile de ucenici, dar care nu vor suplini numărul plecărilor. “Trebuie să fim pregătiţi să înlocuim competenţele bune care pleacă, dar nu va fi pentru orice om care pleacă, unul vine. Nu se va întâmpla aşa, dar parte din numărul celor care vor pleca va fi înlocuită de noi angajaţi. E şi motivul pentru care deschidem şcoală de ucenici, sunt aproximativ 100 de absolvenţi de şcoală profesională, în fiecare an. În următorii 10 ani vom aduce 1.000 de muncitori tineri”, a spus directorul combinatului din Galaţi. AGERPRES