UBB cere egalitate între cercetătorii români şi cei străini în privinţa veniturilor din fonduri europene

ubb.jpgProrectorul pentru cercetare al Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David, a atras atenţia, într-o conferinţă de presă, asupra faptului că foarte mulţi cercetători pleacă din ţară din cauza veniturilor foarte mici pe care le primesc din fonduri europene şi cere egalitate între cercetătorii români şi cei străini. El a explicat că problema este legată de o prevedere a UE potrivit căreia salariile din granturile câştigate prin competiţie la nivel european se raportează la salariul funcţiei de bază a cercetătorului, ceea ce duce la venituri mult mai mari pentru cercetătorii din străinătate, care au salarii mai mari.

“Prin noua modalitate de acordare a finanţării pentru personalul implicat în cercetare, ţările din Estul Europei, care au un salariu de bază mult mai scăzut decât ţările din Vestul Europei, sunt practic dezavantajate în competiţia europeană, ajungând ca oamenii din România sau din altă ţară cu salariu foarte mic în cercetare să dorească să se mute în Vestul Europei cu granturile pe care le-au câştigat sau să aplice pentru competiţii sub cupola universităţilor din Vestul Europei”, a spus Daniel David.

El a adăugat că, în medie, tariful în UE este în jur de 30 de euro/oră, în timp ce în România pentru un profesor este de aproximativ 7 euro/oră, iar pentru un lector universitar în jur de 3 euro.

UBB a adresat şi o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi europarlamentarilor români cu privire la finanţarea şi susţinerea activităţilor de cercetare. “Politica declarată a Uniunii Europene este de a avea o dezvoltare echilibrată şi echitabilă a ţărilor membre. (…) Contractul cadru folosit în programul Orizont 2020 a venit cu precizarea neechitabilă ca salariile din granturile câştigate prin competiţie la nivel european să se raporteze la funcţia de bază a cadrului didactic/de cercetare (interpretare coroborată şi de răspunsul ANCSI nr. 3659/29.09.2016 la adresa transmisă de UBB în luna iulie 2016, prin care se solicita clarificarea articolelor Contractului cadru). În consecinţă, veniturile din granturile europene se reduc drastic (de ex. până la 31 RON/oră pentru un profesor din UBB şi 15 RON/oră pentru un lector din UBB). Altfel spus, deşi câştigăm aceeaşi competiţie, calitatea aurului din medaliile primite este diferită!”, se arată în scrisoarea deschisă a UBB.

Din cauza acestei situaţii, se arată în scrisoare, cadrele didactice şi cercetătorii cu granturi doresc să le mute la universităţi din Vestul Europei şi să aplice în competiţii europene prin universităţi din Vestul Europei. “Asistăm aşadar la un fenomen de brain drain (‘migrare a creierelor’), iar în aceste condiţii nu mai poate să fie vorba de reducerea inegalităţilor la nivel european, ci, dimpotrivă, de accentuarea lor. (…) Noi am informat forurile naţionale şi europene competente (care au fost sesizate încă din luna mai a anului curent), dar răspunsul întârzie şi orice întârziere are consecinţe catastrofale asupra mediului academic românesc. De aceea, pe această cale, vă solicităm sprijinul în corectarea acestei situaţii, în spiritul valorilor de echitate care unesc ţările europene, luându-se în calcul următoarele posibilităţi de soluţionare: obţinerea unei excepţii pentru România (alte ţări din estul Europei au cerut acest lucru şi l-au obţinut); interpretarea constructivă a reglementărilor, în sensul că finanţarea se face conform cadrului/reglementărilor naţionale, aşa cum se întâmplă în Programul Cadrul 7. (Interpretarea trebuie să fie explicită şi asumată de Comisia Europeană, pentru a evita situaţia în care, mizând pe anumite neclarităţi, am fi tentaţi să oferim noi local această interpretare, iar apoi să ne găsim în faţa unor anchete ale forurilor de specialitate europene); modificarea cadrului existent, pentru un tratament mai echitabil al ţărilor din estul Europei”, se mai arată în scrisoare. AGERPRES