O fabrică clujeană de procesare a cărnii, pilon pentru învăţământul profesional

Investitorul clujean Cosmin Moldovan a deschis, în localitatea Dezmir, o unitate de procesare a cărnii în care a investit peste 600.000 de euro, fabrica urmând să fie un important pilon în dezvoltarea unui centru de pregătire pentru învăţământul dual în domeniul alimentar. Investiţia în fabrica de 840.000 de metri pătraţi se ridică la suma de 670.000 de euro, proiectul fiind finanţat de firma clujeană Moldovan – Carmangeria Sânnicoară din fonduri proprii şi cu ajutorul unui împrumut bancar.

Directorul general al fabricii, Cosmin Moldovan, a declarat că doreşte ca această unitate să fie folosită pentru dezvoltarea învăţământului dual în domeniul alimentar din Cluj şi chiar din regiune. El a precizat că ţine foarte mult ca această idee să prindă contur, în condiţiile în care are mari dificultăţi în găsirea unor oameni care să fie specializaţi în acest domeniu.

“Vrem ca fabrica să devină un pilon de practică, în care elevii de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară ‘Raluca Rîpan’, care sunt deja partenerii noştri, să aibă unde să facă practică, pentru că aici e o foarte mare problemă, nu au unde să facă acest lucru. (…) Noi deja susţinem cu burse elevi de la acest liceu, de la specializarea ‘preparator produse carne şi peşte’, din dorinţa de a-i avea mai apoi ca angajaţi în fabrică”, a precizat Cosmin Moldovan.

El a explicat că, în momentul în care se vor adopta anumite modificări ale Legii Educaţiei, care în prezent sunt în discuţie în Parlament şi care se referă la învăţământul profesional dual, se vor pune bazele unui centru, la Dezmir, unde se află şi fabrica, care să fie dedicat educării acelor elevi care urmează cursuri cu profil alimentar. “Am fost şi eu absolvent al acestui Colegiu Tehnic de Industrie Alimentară şi, din dorinţa de a revitaliza învăţământul profesional din domeniul acesta, dar şi pentru că avem probleme cu forţa de muncă, dorim să înfiinţăm acest centru”, a mai spus Moldovan.
La rândul său, Dumitru Boţan, consilier al firmei clujene de procesare a cărnii, a explicat că şi în momentul de faţă societatea este implicată în susţinerea învăţământului profesional din domeniul alimentar. Potrivit acestuia, în momentul de faţă elevii urmează cursurile teoretice, iar la finalul unor perioade de studiu de câteva săptămâni trebuie să finalizeze partea de practică, pe care o fac în diferitele unităţi de producţie care sunt de acord să colaboreze cu şcoala. “Modificările care ar urma să apară în legătură cu acest învăţământ dual presupun ca elevul să meargă la şcoală una-două zile pe săptămână, urmând ca alte trei-patru zile să facă practică la un agent economic. Sub incidenţa unui contract de muncă elevii vor fi răsplătiţi pentru munca depusă şi ulterior vor putea să fie şi angajaţi ai companiei. În acest fel companiile se pot implica mult mai mult în rezolvarea unei probleme serioase, respectiv lipsa din ce în ce mai mare a forţei de muncă calificate”, a explicat Boţan.

În momentul de faţă, compania clujeană plăteşte burse în valoare de 200 de lei pe lună pentru un elev, pentru 15 copii de la Colegiul “Raluca Rîpan” din Cluj-Napoca şi susţine, cu baza sa materială, şi practica altor 20 de elevi, din comuna Apahida, de care aparţine satul Dezmir.

Noua unitate de procesare a cărnii, care a fost inaugurată joi la Dezmir, este destinată preparării, ambalării şi depozitării produselor şi este dotată cu aparatură automatizată de tipul maşinilor de malaxat, ambalat, porţionat şi tocat. Capacitatea de producţiei a unităţii este de 20 de tone de carne preparată pe săptămână şi 8 tone de carne tranşată pentru ambalare. Procesatorul de carne mai deţine o unitate mai veche de producţie în localitatea clujeană Sânnicoară, precum şi 28 de magazine, toate în judeţul Cluj. AGERPRES