Dezbaterea publica a legilor Educatiei, amanata pana dupa euroalegeri

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a decis sa amane lansarea spre dezbatere publica a pachetului proiectelor de legi ale Educatiei, care urma sa aiba loc miercuri, pana dupa alegerile europarlamentare, se arata intr-un comunicat remis presei.
“Avand in vedere ca presedintele Traian Basescu a propus declansarea referendumului pentru votul uninominal si, in acelasi timp, in perioada imediat urmatoare, vom asista la campania electorala pentru Parlamentul European, MECT a considerat ca o dezbatere publica activa si constructiva asupra cadrului legal al educatiei romanesti ar fi fost acum profund afectata”, se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii MECT sustin ca nu doresc diminuarea acestui subiect sau transformarea lui in “brand de campanie electorala”. In opinia reprezentantilor MECT, sistemul de invatamant, cadrele didactice, copiii, studentii, oamenii care au muncit la realizarea proiectului legislativ al Educatiei – reprezentanti ai sindicatelor, ai ministerului, federatiilor studentesti, rectori – merita mai multa atentie din partea politicienilor, societatii civile, opiniei publice si mass-media.

“MECT multumeste tuturor sindicatelor din invatamant, federatiilor studentesti, comunitatii academice pentru munca impresionanta si dedicatia pentru fiecare articol continut in proiectul legilor Educatiei”, se afirma in comunicat.

Potrivit unor surse autorizate, adevaratul motiv al acestei amanari il reprezinta solicitarile “de neacceptat” ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania. UDMR a solicitat ca limba romana sa fie predata elevilor apartinand minoritatii maghiare ca limba straina. De asemenea, a cerut ca disciplinele geografie si istorie sa fie predate in limba maghiara iar examenele sa fie sustinute tot in limba maghiara. O alta solicitare a UDMR se refera la numirea directorilor de “origine maghiara” in zonele cu populatie maghiara.