Campanie antialcool in randul elevilor de liceu din Valcea

“Alcoolul nu te face mare” este mesajul pe care isi propune sa il transmita adolescentilor o noua campanie de constientizare lansata de Inspectoratul de Politie Judetean Valcea, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean.
“Consumul de alcool, uneori in exces, reprezinta o problema din ce in ce mai acuta pentru tinerii din grupa de varsta 14-18 ani. Prin aceasta campanie, noi dorim sa ne adresam in primul rand elevilor de liceu, dar si parintilor acestora, care trebuie sa incerce sa abordeze acest aspect cu multa delicatete, intelegand motivele consumului de alcool la aceasta varsta si renuntand la autoritarism”, a declarat seful Compartimentului de analiza si prevenire a criminalitatii din IPJ Valcea, subcomisarul Gabriel Ciobotoiu.

In opinia politistilor, trebuie inteles ca, in cazul adolescentilor, motivele de a bea sunt sensibil diferite de acelea care se manifesta in cazul adultilor si, de aceea, acceptand ca vulnerabilitatile adolescentului trebuie abordate cu tact, adoptarea unui limbaj special si a unei atitudini aparte pentru dialog sunt aspecte esentiale in reusita unui demers de o asemenea factura.

“Adolescentii resimt nevoia de a-si comunica mai usor sentimentele, doresc sa se afirme, ii imita pe adultii care joaca rol de model si incearca sa isi creeze o atmosfera cat mai placuta in cadrul grupului. Ei sunt vulnerabili din punct de vedere biologic, psihologic si social, iar grupul sau anturajul reprezinta, deopotriva, un aliat si un obstacol important”, a subliniat Ciobotoiu.

“Data fiind vulnerabilitatea speciala a adolescentilor in fata alcoolului, parintii trebuie sa evite inrautatirea prin masuri brutale, care ar putea avea consecinte asupra dezvoltarii tinerilor si care ar putea duce si mai mult la racirea relatiilor dintre generatii”, a opinat initiatorul campaniei.