Aplicarea legii majorarii salariilor profesorilor a fost amanata de Guvern pentru aprilie

Guvernul a decis, printr-o ordonanta, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor sa fie aprilie 2009, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

“Este absolut firesc sa lasam viitoarei majoritati sau viitorului Parlament si viitorului Guvern sa decida in privinta politicilor salariale pentru exercitiul financiar 2009 pe baza rezultatelor care vor fi obtinute de diferitele partide in alegerile din acest an si, evident, pe baza formulei politice care se va degaja. Este complet anormal ca Guvernul actual sa angajeze politici salariale pentru viitorul Guvern”, a explicat primul-ministru aceasta decizie a Executivului.

El a spus ca daca viitorul Parlament si viitorul Guvern vor lua in dezbatere aceasta ordonanta, fara presiunea electorala care exista azi, s-ar putea sa chibzuiasca in privinta aplicarii acestei masuri “mult mai intelept, mai la rece, cu grija pentru viitor, tinand cont si de eventualele efecte pe care le arata si criza economica, cu toata responsabilitatea”. “Dam posibilitatea ca o masura extrem de importanta si cu consecinte, as spune, aproape de necalculat asupra economiei sa fie luate intr-un context mult mai clar decat cel de acum, cu responsabilitate mai mare si in cadrul mai larg al angajarii unui nou buget si a unei noi politici salariale”, a spus Tariceanu.

Pe de alta parte, seful Guvernului a explicat ca aceasta masura se explica si prin faptul ca el considera ca orice majorare a salariilor trebuie facuta gradual, amintind ca de la 1 octombrie a intrat in plata majorarea cu 9% a salariilor cadrelor didactice convenite cu sindicatele la inceputul anului, iar pentru 2009, incepand de la 1 ianuarie este prevazuta prin proiectul de buget adoptat marti de Executiv o marire in medie cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor, inclusiv a celor din invatamant. De asemenea, primul-ministru a aratat ca, pana la 1 aprilie 2009, ar putea sa fie adoptata si legea salarizarii unitare a sectorului bugetar, ale carei principii au fost discutate luni la Guvern cu partidele parlamentare, fara PD-L, fiind un consens politic asupra mentionarii in aceasta lege a criteriului de legare a cresterii salariale de performanta economica. “Performanta, competenta, eficienta si calitate in realizarea actului didactic. Cu alte cuvinte, da, salarii marite, dar legate de performanta, legate de reforma sistemului educational”, a spus premierul Tariceanu, aratand ca Ministerul Educatiei are in lucru un pachet legislativ privind reformarea in acest sens, lucru prevazut si in strategia pentru invatamant a Administratiei Prezidentiale.

Primul-ministru a precizat ca, in ultimii patru ani, salariile cadrelor didactice au crescut cu 93%, iar in valoare reala, peste inflatie cu 53%, oferind jurnalistilor o serie de date statistice in acest sens. El a aratat ca inainte de 2004 salariile cadrelor didactice, dar si ale celorlalte categorii bugetare, erau majorate doar cu cifre similare sau cu putin peste rata inflatiei. Totodata, premierul Tariceanu a reiterat ca o majorare de 50% a salariilor bugetarilor nu are legatura cu realitatea economica, aratand ca el ar lua in discutie un asemenea procent numai daca acesta este esalonat pe doi-trei ani. Seful Guvernului a amintit ca, in toate tarile cu economii de piata stabile, salariile sunt corelate cu performanta economica, adaugand ca, pentru viitorii ani, aflati sub spectrul recesiunii economice, sunt foarte greu de previzionat si promis cresteri salariale.