Concursul national pentru elevi: “Ce inseamna pentru mine 1 Decembrie?”

La initiativa Institutiei Prefectului judetului Alba si a Inspectoratului Scolar Judetean Alba, in parteneriat cu Muzeul Unirii, in municipiul Alba Iulia se va implementa un proiect educativ national, cuprins in calendarul activitatilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei, cu ocazia implinirii a 90 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

In cadrul proiectului se va derula concursul cu tema “Ce inseamna pentru mine 1 Decembrie?”, la competitie participand elevi ai scolilor din tara.

Competitia cuprinde doua sectiuni, respectiv eseu si lucrari plastice, si se incadreaza in domeniul cultural-artistic, educatie pentru dezvoltare personala si educatie inter si multiculturala, istorie, arta, cultura si civilizatie romaneasca.

Obiectivele urmarite de catre fiecare din partile implicate sunt:

– intelegerea importantei evenimentelor legate de Marea Unire,

– cultivarea unor solide sentimente patriotice, precum si perceperea in mod corect a contextului istoric in care s-a produs Marea Unire si a modului in care toate acestea se reflecta in contemporaneitate.

Concursul dedicat elevilor se va desfasura astfel:

– in perioada 1-16 noiembrie, promovarea si desfasurarea la nivelul unitatilor scolare din tara a competitiei pe cele doua sectiuni (eseu si lucrari plastice);

– 17-19 noiembrie: selectia celor mai valoroase lucrari si trimiterea lor la Inspectoratul Scolar Judetean Alba;

– 24-25 noiembrie: amenajarea expozitiei, evaluarea eseurilor, instiintarea participantilor;

– 27 noiembrie: sosirea elevilor castigatori insotiti de profesorii coordonatori, precum si o seara de socializare cultural-distractiva;

– 28 noiembrie: vizitarea de catre participanti a obiectivelor istorice din municipiul Alba Iulia, festivitatea de premiere, excursie la obiective istorice si turistice din judet.

“Am considerat ca serbarile Unirii sunt un moment potrivit pentru a organiza un eveniment de o asemenea amploare. Vrem sa facem cunoscute talentele copiilor nostri, din judet si din tara, pentru ca avem ce arata. Actiunea isi va dovedi eficienta si calitatea prin participarea la concurs cu lucrari de creatie plastica si eseuri originale a cat mai multor elevi. Fie ca cei mai buni sa castige. Noi oricum ii apreciem pe toti”, a declarat prefectul judetului Alba, Dan Coriolan Simedru.