Sindicalistii din invatamant depun o petitie la Parlamentul European

parlament_european.jpgFederatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a depus la Comisia de petitii (PETI) a Parlamentului European o petitie prin care denunta “incalcarea de catre guvernul de la Bucuresti a ordinii constitutionale romanesti, prin nerespectarea dreptului Parlamentului roman de a legifera”.

“Prin acest demers, dorim ca Parlamentul European sa puna presiune asupra guvernului, deoarece nu este corect sa blocheze o lege ce prevedea majorarea salariilor in sistemul bugetar, cu referire in special la salariile profesorilor, dupa ce aceasta a fost adoptata in unanimitate de Camera Deputatilor si a fost declarata constitutionala si de catre Curtea Constitutionala”, a declarat vicepresedinta FSLI, Violeta Amariei, ce conduce delegatia de lideri sindicali din invatamant veniti la Bruxelles pentru a depune petitia.

In petitia de doua pagini depusa direct la presedintele PETI, Marcin Libicki, se expune situatia salariilor din invatamant, mentionandu-se faptul ca inca din 2005, prin acordul incheiat intre sindicate si Guvern dupa greva de trei saptamani din invatamant, executivul isi asuma obligatia de a elabora un proiect de lege a salarizarii in sistemul bugetar, prin care sa se inlature discriminarea intre salariatii din invatamant si celelalte categorii de bugetari, insa acest lucru nu a fost realizat nici pana in prezent.

“Refuzul constant al Guvernului Romaniei de a asigura un nivel corespunzator de salarizare pentru personalul din invatamant a condus la grave discrepante in raport cu salarizarea celorlalte categorii de bugetari, ceea ce consideram ca reprezinta o discriminare”, se arata in textul petitiei. FSLI – ce reprezinta drepturile si interesele a 190.936 membri de sindicat din invatamant – mai deplange si faptul ca, prin actiunile si declaratiile facute de catre membrii guvernului in urma adoptarii legii in Parlament, potrivit carora cresterile salariale din invatamant vor determina colapsul economiei nationale si vor periclita “stabilitatea economica si chiar statutul Romaniei de tara membra UE”, sunt “instigate celelalte categorii bugetare impotriva personalului didactic”.

Sindicalistii romani mai explica in petitie si faptul ca exista resurse pentru aplicarea majorarii salariale, fara a se apela la bugetul alocat altor sectoare. ‘Din analiza modului de cheltuire a fondurilor alocate educatiei in anii anteriori rezulta ca sume importante de bani alocate investitiilor nu au fost cheltuite. Astfel, in anul 2007, in bugetul educatiei au ramas necheltuiti pentru investitii in infrastructura 400 milioane lei (intrucat nu s-a facut deschiderea de credite pentru sumele respective); in plus, in acest an – in luna aprilie – s-a operat o rectificare negativa a bugetului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului de 200 milioane lei’, iar aceste fonduri necheltuite pot fi redistribuite pentru cheltuielile cu salariile.

Odata depusa la Parlamentul European, petitia va fi analizata de expertii juristi ai PETI si, daca va fi considerata admisibila, ea va fi supusa ordinii de zi in comisie. Eurodeputatul Victor Bostinaru, membru al Comisiei de petitii, a precizat ca, “tinandu-se cont de faptul ca aceasta este o petitie depusa in numele unui numar mare de petenti, ea se va bucura de cea mai mare atentie din partea comisiei”. “Este relevant si faptul ca aceasta petitie este depusa direct la presedintele PETI, pentru ca aceasta dovedeste deschiderea conducerii comisiei pentru drepturile cetatenilor europeni ai Romaniei. Pe de alta parte, insa, este trist ca autoritatile nationale trateaza cu nepasare cetatenii europeni ai Romaniei si ca ei trebuie sa-si caute dreptatea la Bruxelles”, a declarat social-democratul Bostinaru.

In general, in cazul petitiilor depuse la PE, comisia PETI poate dispune una din urmatoarele masuri: fie sa se adreseze guvernului national al statului in care are loc incalcarea sesizata de petitionari, fie sa se adreseze unui comisar european pentru a-i cere sa evalueze si, eventual, sa declanseze o procedura de infringement impotriva statului respectiv, fie sa ceara constituirea unei comisii de investigatii a situatiei respective sau poate sa decida transmiterea petitiei catre autoritatile competente din statul in cauza.

“Sunt convins ca presiunea exercitata asupra guvernului de la Bucuresti de Parlamentul European va fi reala”, a mai spus Victor Bostinaru. Pana la solutionarea revendicarilor sindicalistilor din invatamant, FSLI are deja stabilit un calendar al actiunilor de protest: la 10 noiembrie va avea loc o greva de avertisment de 2 ore (12-14), iar daca guvernul persista in refuzul de majorare a salariilor, pe 18 noiembrie profesorii vor intra in greva pe termen nelimitat.