Guvernul a decis ca salariile profesorilor sa fie majorate gradual cu 28%

tariceanu_.jpgGuvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca salariile profesorilor sa fie majorate gradual, in functie de venituri, cu 28%, de aceasta crestere urmand sa beneficieze in principal cadrele didactice cu venituri reduse, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu. Majorarea salariala va fi efectuata in doua etape, respectiv de la 1 martie si 1 septembrie 2009.

“Cresterile salariale ale profesorilor in 2009 vor fi efectuate gradual, in functie de venituri. Astfel, cadrele didactice care au cele mai mici venituri vor primi cea mai mare majorare in procente, respectiv cei care au salariile mai mari vor primi o majorare in procente mai redusa. Pentru treptele cele mai de jos de salarizare in sistemul didactic, fie ca este vorba de preuniversitar sau universitar, sunt procentele cele mai mari”, a explicat seful Guvernului.

El a precizat ca media cresterilor salariale de 10% prevazuta in proiectul de buget pe 2009 inaintat Parlamentului nu va fi depasita, astfel incat echilibrele macroeconomice sa fie mentinute. “Aceasta este cea mai potrivita solutie pe care bugetul o poate suporta, nu am luat o decizie care sa afecteze negativ economia. Decizia noastra se vrea si o invitatie la dialog pentru sindicatele din invatamant. Fac apel la sindicate sa sprijine aceasta ordonanta, pentru ca este singura solutie care impaca atat asteptarile profesorilor, cat si constrangerile economice. Discutiile ar trebui sa se concentreze acum pentru acordul privind legea salarizarii unitare pentru intreg sistemul bugetar”, a afirmat Tariceanu.

El a precizat ca sistemul de majorare diferentiata a salariilor va fi aplicat si in alte sectoare bugetare, precum sanatatea si justitia. Salariile profesorilor vor fi majorate intre 3%, in cazul cadrelor didactice din sistemul preuniversitar cu venituri ridicate, si 28%, pentru personalul cu salarii pornind de la 630 lei, o treime din bani urmand sa fie acordati in luna martie, iar doua treimi din suma in luna septembrie 2009.

Prevederile sunt incluse in ordonanta de urgenta aprobata, pe 10 noiembrie, de Guvern si care completeaza ordonanta prin care termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor in invatamant a fost prorogat pana in luna aprilie 2009, au declarat surse guvernamentale. De cea mai mare crestere salariala, de 28%, vor beneficia cadrele didactice din invatamantul preuniversitar care incaseaza in prezent aproximativ 630 lei. Sumele care constituie majorarile salariale scad proportional cu veniturile profesorilor si ajung la o suma reprezentand o crestere de 3%, pentru cadrele didactice cu salarii mari din invatamantul preuniversitar.

In invatamantul universitar, ordonanta prevede o egalizare a salariilor pentru persoanele incadrate pe post de preparator la nivelul remuneratiei asistentilor si doctoranzilor, corelat cu o majorare salariala pentru toate aceste functii. Cifrele au fost confirmate de catre ministrul Educatiei, Anton Anton, care a declarat ca profesorii universitari nu beneficiaza de nicio majorare salariala. “Cea mai mare crestere este pentru salariile mici, de 28%, si cea mica este de 3%. De fapt, zero este cea mai mica, la profesorii universitari carora nu li se da nimic”, a spus ministrul. El a precizat ca asistentii, preparatorii si doctoranzii din sistemul universitar beneficiaza la randul lor de o majorare substantiala.

“Primul pas a fost sa aducem salariile preparatorilor la nivelul asistentilor si doctoratelor. Cresterea la asistenti si preparatori este substantiala, pana la 1.500 de lei pe luna (de la circa 1.000 lei lunar – n.r.), ceea ce inseamna o suma cu care un asistent si un preparator pot sa discute. Cu aceasta ordonanta corectam, de fapt, ordonanta prin care am abrogat legea de salarizare cu 50%, dar ramanem ferm pe pozitie si spunem ca nu avem bani pentru acea masura”, a spus Anton Anton.