Sindicatele din invatamant cer respectarea promisiunilor electorale

nistor_marius.jpgLiderii sindicali din invatamant avertizeaza ca protestele profesorilor vor fi reluate, in cazul in care nu vor fi respectate angajamentele guvernamentale de majorare a salariilor.

“Neaplicarea legii privind cresterea salariilor in invatamantul preuniversitar si universitar va duce la declansarea grevei generale in invatamant, greva pe care am suspendat-o, asteptand instalarea noului Guvern”, a declarat Marius Nistor, presedinte executiv al Federatiei Sindicatelor din Invatamantul preuniversitar ”Spiru Haret”.

Sindicalistii invoca in sprijinul revendicarilor lor Pactul pentru Educatie, semnat in prezenta presedintelui tarii. ”Noi speram ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, sa nu se dezica de angajamentele asumate cand am semnat Pactul pentru Educatie. Atunci spunea ca reforma fara bani nu este posibila. Fara un salariu decent pentru cadrele didactice nu se poate face performanta in invatamant. A promulgat Legea de crestere a salariilor, lege pe care acum asteptam sa o aplice impreuna cu actualul Guvern, ai carui membrii au avut slogan de campanie electorala aplicarea legii in invatamant”, afirma liderul sindical Marius Nistor.

In urma indexarilor, cresterea salariala in invatamant, nealocata conform legii, se ridica la 37 la suta. De la promulgare, legea de crestere a salariilor in invatamant a fost blocata de Guvernul Tariceanu prin doua ordonante de urgenta. Contestate de sindicate, cele doua ordonante au fost anulate de Curtea Constitutionala, deci legea este valabila din punct de vedere constitutional. Gestul fostului guvern a scos sindicatele din invatamant in strada si a condus la demararea procedurilor pentru declansarea grevei generale la nivelul intregului sector.

Sloganurile din campania electorala, prin care cele doua partide care formeaza in prezent Guvernul se angajau sa aplice legea de crestere salariala cu data de 1 octombrie 2008 cat si perioada alegerilor, au determinat sindicatele sa suspende actiunile de protest, care parcursesera toate etapele pana la greva generala. In acest context, protestele sindicalistilor din invatamant pot debuta, legal, prin greva generala, gest la care, sustin sindicalistii, vor recurge daca aceasta lege nu se va aplica.