Locuri fara taxa pentru admiterea la Universitatea “Al.I. Cuza” Iasi

univ_cuza_is.jpgReprezentantii Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi vor organiza admitere pentru 3.360 de locuri bugetate la ciclul de licenta, conform cifrelor de scolarizare aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, carora li se adauga alte 30 de locuri de admitere pentru candidatii de etnie roma si 153 de locuri de admitere pentru cetatenii din Republica Moldova.

Rectorul Vasile Isan, afirma ca locurile suportate de bugetul statului vor fi completate de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” cu peste 5.000 de locuri cu taxa si 2.500 de locuri la invatamant la distanta.

Potrivit sursei, inscrierea la admitere va avea loc in perioada 13-18 iulie, rezultatele urmand a fi afisate pana cel tarziu 21 iulie. Taxele de inscriere vor varia intre 100 si 250 de lei, cu exceptia Facultatilor de Chimie si de Teologie Romano-Catolica, la care nu se percep taxe de inscriere, iar cele de scolarizare intre 1.600 si 3.000 de lei. Ca noutate, conducerea universitatii a hotarat ca, la admiterea din acest an, media de la bacalaureat sa nu depaseasca o pondere de 30% in calculul mediei finale de admitere.

Spre deosebire de anii trecuti, MECI lasa la latitudinea universitatii repartizarea numarului de locuri pe domenii de studii si, implicit, pe facultati. Cu toate acestea, numarul de locuri finantate de la bugetul statului pentru ciclul de licenta a ramas neschimbat fata de admiterea din anul 2008, diferente semnificative aparand la studiile de masterat, pentru care au fost aprobate 2.079 de locuri, fata de 2.710 anul trecut. Explicatia are in vedere faptul ca in 2008 au absolvit universitatea doua generatii de studenti. Rectorul universitatii sustine, totodata, ca pentru studiile de doctorat au fost alocate 250 de locuri fara taxa, cu 25% mai mult fata de anul trecut.