“Cea mai importanta realizare o reprezinta cartile pe care le-am realizat: cateva milioane de exemplare”

poenaru_michiela.jpgAfirma Michiela Poenaru, Director General al Editurii CORESI, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului www.EduManager.ro.

Domnia sa vorbeste despre produsele Editurii CORESI destinate domeniului educational, pasiunea sa pentru carti si cele mai semnificative realizari ale editurii, de la infiintare si pana in prezent.

– Doamna Michiela Poenaru, Editura Coresi ofera publicului cititor o gama larga de produse, impartite pe mai multe domenii. Spuneti-ne caror grupe de varsta va adresati in principal.

– Cartile noastre se adreseaza copiilor. Cel mai important segment al productiei editoriale este dedicat elevilor din clasele I – VIII si elevilor de liceu. Avem insa carti minunate si pentru cei mai mici, pentru grupa de varsta 3 – 6 ani.

– Prin cartile adresate domeniului educational va orientati exclusiv pe informatii destinate elevilor sau incercati sa acoperiti si nevoile pedagogilor?

– O parte din cartile noastre se adreseaza si cadrelor didactice. Am publicat si lucrari care sunt utile atat elevilor, cat si profesorilor.

– Care este colectia care a inregistrat cele mai mari vanzari pana acum?

– Colectia “Caietele didactice Coresi” este colectia cu cele mai mari vanzari. Generatii intregi de elevi, incepand din 1990, au lucrat pe aceste caiete. Tinerii care au acum in jur de 25 – 30 de ani sunt primii elevi care au beneficiat de aceste caiete. Unii dintre ei sunt parinti si, atunci cand cumpara carti Coresi pentru copiii lor, ne spun: “Stiti, cand eram copil, am invatat sa scriu pe caietele Coresi”…

– Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre strategia de promovare pe care o practicati pentru a populariza produsele Editurii Coresi. Sunteti de parere ca produsul in sine reprezinta cea mai buna reclama sau incercati si prin alte mijloace sa va promovati oferta de carte?

– Sigur ca produsul in sine reprezinta cea mai buna reclama. Numai ca produsul trebuie sa fie cunoscut pentru a ajunge in mana cititorului – in cazul nostru, copilul. Iar decizia de cumparare o ia parintele. Preocuparea noastra centrala pe linia promovarii este sa participam la actiuni, evenimente, manifestari culturale unde ne putem intalnim fata in fata cu parintii si cu copiii, pentru a le prezenta direct cartile. Contactul direct cu potentialii cumparatori este pentru noi foarte important.

– Anul acesta, Editura Coresi a implinit 20 de ani. Ce reprezinta pentru dumneavoastra aceasta aniversare?

– Pentru noi este o bucurie faptul ca am reusit sa ajungem aici. Pasiunea pentru munca pe care o facem a facut posibila parcurgerea acestui drum. Si aceeasi pasiune ne face sa ne gandim la viitoarele carti – multe, frumoase, interesante, facute cu seriozitate si iubire fata de copii. La 20 de ani nu poti sa te simti altfel decat foarte tanar, cu multe planuri pe care abia astepti sa le transformi in realitate. Aceasta este starea noastra de spirit la aniversarea a 20 de ani de activitate.

– Care au fost cele mai importante realizari al editurii de-a lungul celor 20 de ani de existenta?

– Cea mai importanta realizare o reprezinta cartile pe care le-am publicat – cateva milioane de exemplare. Desigur ca nu cartile in sine, ci mesajul pe care fiecare carte l-a dus cititorului care a deschis-o si a citit-o. O carte te modifica, te ajuta sa cresti, sa evoluezi, sa te descoperi, sa te schimbi. Aceasta evolutie in plan spiritual de care beneficiezi atunci cand vii in contact cu cartile este lucrul cel mai important, atat pentru cei care citesc cartile, cat si pentru cei care le fac – autori si editori.

– Ce planuri si obiective va propuneti pentru restul acestui an?

– Dorim sa ne intalnim cu copiii si parintii la o serie de actiuni pe care le organizam in cadrul Programului cultural „Ai carte, ai parte : citeste!“ Prin acest program ne propunem sa-i apropiem pe copii de carte intr-un mod cat mai placut, sa-i ajutam sa ajunga sa citeasca pentru ca vor si pentru ca le place, si nu pentru ca trebuie. De asemenea, tot in cadrul acestui program, vom continua seria donatiilor de carti catre institutii, asociatii etc care se ocupa de copiii cu dizabilitati sau de copiii aflati in dificultate.

Avem in pregatire mai multe carti in seria “Catelus cu parul cret” – poezii si cintece pentru copii si in seria “Cunostinte practice”. De asemenea, avem in lucru cateva dictionare si traduceri din literatura universala clasica pentru cei mici. Un obiectiv pe care ni l-am propus pentru intregul an 2009 este acela de a acorda cititorilor nostri o reducere de pret de 20% pentru oricare carte CORESI cumparata – in cadrul Promotiei “Editura CORESI la 20 de ani”.