In Salaj 20 de biblioteci rurale au fost modernizate prin ‘Biblionet’

biblioteca.jpgUn numar de 20 de biblioteci rurale din Salaj au fost selectate si urmeaza a fi modernizate prin programul “Biblionet – Lumea in biblioteca ta”.

Programul este realizat in parteneriat de IREX, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului Cultural National (MCCPCN), Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), autoritatile locale si nationale si bibliotecile publice din tara si se desfasoara pe o perioada de cinci ani, avand ca scop facilitarea accesului gratuit la informatie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne in Romania.

Biblionet sprijina cu precadere acele biblioteci care isi stabilesc ca prioritate accesul public la informatie si demonstreaza disponibilitatea de a-si asuma o parte din costurile implicate in amenajarea unor noi centre dotate cu echipamente moderne si acces gratuit la internet pentru toti membrii comunitatii.

Biblioteca Judeteana “I.S.Badescu” din Zalau face parte din cele 12 care au fost selectate pentru a face parte din prima runda a acestui program. Biblioteca a facut parte si din programul pilot “Global Libraries”, deschizand patru centre internet in anul 2008.

In ceea ce priveste actualul program, 20 de biblioteci din mediul rural au fost selectate, si anume cele din localitatile Agrij, Babeni, Balan, Banisor, Benesat, Bocsa, Boghis, Buciumi, Criseni, Ileanda, Maeriste, Nusfalau, Pericei, Plopis, Poiana Blenchii, Romanasi, Samsud, Sarmasag, Somes Odorhei, Virsolt. Pentru bibliotecarii din aceste localitati se vor organiza trei serii de cursuri gratuite, organizate de formatorii de la Biblioteca Judeteana, in perioadele 31 august – 4 septembrie, 14 septembrie – 18 septembrie si 5 octombrie – 9 octombrie.

“Interesul nostru, al coordonatorilor, este acela de a face totul pentru ca un numar cat mai mare de biblioteci publice din Salaj sa beneficieze de acest program. Eforturile noastre au nevoie si de sustinerea autoritatilor locale”, a precizat Florica Pop, directorul Bibliotecii Salaj si coordonatorul programului. Alte 11 biblioteci sunt pregatite sa intre in program in luna noiembrie, si anume: Almasu, Chiesd,Cizer ,Gilgau, Hereclean, Horoatu Crasnei, Mirsid, Napradea, Sig, Simleu Silvaniei, Zimbor. Pe langa instruirea bibliotecarilor, prin acest program bibliotecile respective vor fi dotate cu minim patru calculatoare performante, imprimante si alte dotari necesare bunei functionari.