Prefectul de Bistrita Nasaud vrea ca investitiile in scoli sa fie asumate de primari

florian_cristian.jpgPrefectul de Bistrita-Nasaud, Cristian Florian, ar vrea ca investitiile incepute in scoli si nefinalizate sa fie asumate de primarii, el insusi avand de incasat astfel de sume, pentru lucrari finalizate si nedecontate, prin firma de constructii pe care a gestionat-o inainte sa devina inalt functionar public.

‘Odata ce lucrarea a fost inceputa, trebuia sa fie finantata. Ca la noi lucrurile nu merg cum ar trebui sa mearga, asta este! Dar constructorul nu are nicio vina. Eu oricum le multumesc acestor constructori pentru ca au pus in functiune unele scoli pe banii lor, iar Ministerul Educatiei, Inspectoratul Scolar si primarii vor trebui sa faca eforturi pentru a plati acesti constructori, care, la urma urmei, le-au facut un bine. Foarte multi constructori sunt intr-o situatie economica dificila, pentru ca si-au investit resursele in aceste locatii si n-au mai primit banii pentru lucrarile efectuate’, a spus prefectul.

Cristian Florian sustine ca sunt primarii care au avut bugete consistente si care ar fi putut aloca bani pentru finalizarea lucrarilor la scoli, in momentul in care au vazut ca banii promisi de Ministerul Educatiei au fost stopati, prefectul nefiind de parere ca o astfel de masura ar fi insemnat deturnare de fonduri.

Una dintre firmele care are de incasat bani pentru lucrari executate in avans este chiar cea al carei administrator a fost, pana nu demult, prefectul Cristian Florian, care a renuntat la aceasta calitate in momentul in care a fost numit inalt functionar public. Firma Terra Nostra 2001 SRL Bistrita are de incasat circa 500.000 lei pentru lucrarile efectuate la scoala din comuna Tarlisua, afectata si de inundatiile din iunie 2006. Potrivit datelor furnizate de Primaria Tarlisua, firma prefectului a oprit lucrarile acum doi ani, finalizand doar interiorul cladirii, insa mai este nevoie de lucrari de exterior si pentru amenajarea curtii, care se ridica la circa 250.000 lei.

Tot cu lucrari efectuate in avans si nedecontate este si firma de constructii a tatalui prefectului, SC Fasc SRL Bistrita, care lucreaza la scolile din comunele Matei si Uriu. Daca, la Matei, numai parterul scolii va fi gata pana la inceputul anului scolar, la Uriu interioarele sunt gata, insa nu s-au finalizat lucrarile din exterior si cele de modernizare a grupurilor sanitare. In Bistrita-Nasaud, potrivit Inspectoratului Scolar Judetean, peste 70 de scoli au intrat in programe de investitii, dintre care 37 sunt prinse in lucrari de reabilitare, patru in consolidare, 18 pentru modernizare utilitati, iar doua sunt in reparatii capitale.