Pana in 2015, salariile personalului din invatamant ar putea creste cu pana la 77%

ecaterina_andronescu_nou.jpgSalariile personalului din invatamant ar putea creste pana in anul 2015 cu pana la 76-77%, cu toate ca pana in anul 2010 nu vor fi inregistrate cresteri, a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, in urma discutiilor cu ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, si cu sindicalistii din educatie.

Ecaterina Andronescu a explicat ca salarizarea va fi mai motivanta la intrarea in sistemul educational si la trecerea de la un nivel la altul. “Am incercat sa facem sistemul mai motivant. Vrem sa modificam coeficientii pentru a fi mai motivanti la intrarea in sistem”, a aratat demnitarul.

Ea a spus ca supararea sindicalistilor din educatie provine de la faptul ca acestia au cerut in cadrul discutiilor cu reprezentantii guvernului sporuri de 30% pentru ordonatorul principal de credite, ceea ce nu s-a acceptat.

Pe de alta parte, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamant (FSLI), Aurel Cornea, a spus ca proiectul de lege de salarizare unica este pentru cei din sistemul de educatie “la fel de stramt ca si pana in prezent” si ca pana acum nicio problema nu a fost rezolvata. Aurel Cornea a mai spus ca doreste corelarea salariilor personalului din educatie cu ale celorlalti bugetari, cum ar fi cei din domeniul sanatatii, armata etc. “Învatamantul e Cenusareasa sistemului. Am ramas la coada sistemului”, a sustinut liderul FSLI.

La randul sau, presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat ca intalnirea de marti cu reprezentantii guvernului a fost una “informala”. “Ni s-a transmis informatia ca salariatii din educatie mananca banii. Coeficientii initiali discutati cu MECI nu au fost respectati. În momentul de fata, salariile din invatamant sunt in treimea inferioara a piramidei”, a sustinut reprezentantul federatiei Spiru Haret. La randul sau, presedintele aceleiasi federatii, Gheorghe Isvoranu, a sustinut ca invatamantul este condamnat la inghetarea salariilor pentru mai multi ani. Potrivit acestuia, pentru invatamantul preuniversitar s-au taiat mai multe sporuri.

“Marti si miercuri vom consulta toti colegii si vom lua niste hotarari. Din decembrie si pana acum am fost calcati in picioare”, a conchis Isvoranu. Presedintele Federatiei Alma Mater, Anton Hadar, a catalogat drept “apasatoare” atmosfera de la intalnirea dintre sindicalisti si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

“Învatamantului superior nu i s-a dat nimic. Am cerut sporuri de doctorat, iar domnul Pogea a zis ca nu se vor acorda. Scoala doctorala se va distruge”, a explicat Hadar. El a criticat faptul ca cel mai mare coeficient in invatamantul superior este 7,6 ori salariul minim, la intrarea in sistem 5,8 ori salariul minim, iar pentru asistentii debutanti 2,2 ori salariul minim.