FEN este impotriva reducerii posturilor din invatamant

Federatia Educatiei Nationale considera ca aplicarea in sistemul educational a prevederilor articolului 10 din Legea 329/2009 nu este oportuna intrucat economiile facute la bugetul educatiei prin neaplicarea prevederilor Legii 221/2008, prin permanentele rectificari negative ce au vizat domeniul si prin reducerea a peste 19.000 de posturi depasesc cu mult cota de reduceri a cheltuielilor ce ar reveni acestui domeniu bugetar. FEN nu poate admite ca inca o data Educatia sa suporte tot greul si pentru altii.

“Din punctul de vedere al FEN negocierea s-a purtat la 6 mai a.c., cand reprezentantii Guvernului s-au angajat sa asigure integral fondurile necesare cheltuielilor de personal din invatamant pentru tot anul 2009. Nu putem sa mai revenim asupra acestui aspect. Este treaba Guvernului si a primul ministru sa asigure fondurile pentru salarii si sa nu aplice Legea 329/2009 pentru salariatii din invatamant. Prin aplicarea concediului fara plata elevilor si studentilor li se incalca dreptul fundamental la educatie. In plus, programa scolara nu mai poate fi parcursa in totalitate afectand astfel grav elevii care vor sustine examene la sfarsitul acestui an scolar. In consecinta, cerem Executivului sa caute in alte zone solutii pentru realizarea economiilor bugetare fara afectarea scolii”, a declarat Teodor Firtonea, presedinte executiv FEN.

Federatia Educatiei Nationale considera ca prin luarea unor astfel de masuri in domeniul educatiei Guvernul Romaniei risca sa puna in pericol viitorul acestei tari.