Universitatea “Petre Andrei” Iasi a organizat Forumul Secretariatului Tehnic Permanent al Pactului Teritorial pentru Ocupare si Incluziune sociala, Regiunea Nord-Est

upa_proiect.jpgIn perioada 27- 28 noiembrie a avut loc la Iasi “Forumul Secretariatului Tehnic Permanent al Pactului Teritorial pentru Ocupare si Incluziune sociala, Regiunea Nord-Est” (STPNE), organizat de Fundatia Academica “Petre Andrei” Iasi, proiect cofinantat din Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, desfasurat in Aula Magna a Universitatii “Petre Andrei” din Iasi, cu o participare de peste 120 membri ai Pactului Teritorial pentru Ocupare si Incluziune Sociala din judetele Iasi, Botosani, Suceava, Bacau, Neamt, Vaslui, ai Parteneriatelor Județene din Regiunea Nord Est.

La deschidere au participat: Presedintele Pactului NE, Dragomir Sava Tomaseschi, Prefectul judetului Iasi, reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Autoritatii de Management POSRU si ai Asistentei Tehnice AMPOSDRU. Un moment festiv a fost cel al primirii de noi membrii in structura Pactului NE, respectiv a Fundatiei Academice “Petre Andrei” Iasi si a tuturor ITM-urilor din regiunea NE.

Obiectivul principal al Forumului a fost diseminarea actuala a Planului Regional de Actiune pentru Ocupare si Incluziune Sociala-PRAO NE. Invitatul special a fost conf.univ.dr. Tudor Pitulac, Cancelarul Universitatii Petre Andrei din Iasi, cu prelegerea “Fundamente ale politicilor sociale europene de ocupare si incluziune sociala. O perspectiva axiologica si sociologica”.

Conf. univ. dr. AncaTompea, director Secretariat Tehnic Permanent al Pactului Nord, a declarat: “Finalizarea Planului Regional pentru Ocupare si Incluziune Sociala a Regiunii Nord Est (PRAO NE) sub coordonarea expertilor STPNE Alina Hurubean, Oana Badarau si Sebastian Nastusa este un aspect semnificativ al muncii primului an de proiect, cu implicarea sustinuta a membrilor Pactului NE. Actualizarea PRAONE va reprezenta obiectivul central al proiectului si Pactului NE pe toata durata proiectului. Am reusit sa finalizam doua studii ce vizeaza identificarea problemelor somajului si a saraciei in doua localitati defavorizate din NE, comuna Horia Hiliseu judetul Botosani si orasul Negresti, judetul Vaslui. Vom sustine depunerea de proiecte cu finantare FSE POSDRU pentru ca situatia populatiei sa se imbunatateasca, sa diminuam saracia si sa identificam cele mai eficiente politici de incluziune sociala.”

Sesiunile in plen din prima zi au vizat masurile active de combatere a somajului si a excluziunii sociale, corelate cu PRAO NE. De asemenea, s-a vorbit despre investitiile in educatie si formare profesionala, despre crearea de parteneriate adaptate noilor caracteristici ale pietii muncii de catre Angela Zarojanu – Subprefect Suceava, Florentina Vasilescu – CNDIPT -OI – POSDRU, Loredana Fintinaru-Consilier Consiliul Judetean Vaslui, Camelia Carligeanu – AJOFM NEAMȚ, Maria Ghinita- ISJ Neamt, Claudia Tanase- ISJ Iasi, Teodor DIMITRIU- AJOFM Botosani, Angela Achitei-Fundatia Alaturi de Voi.

Cea de a doua zi a Forumului a fost rezervata prezentarii unor proiecte cu finantare POSDRU din Regiunea Nord Est. Sorin Bocancea, manager proiect STPNE considera ca ” aceste exemple de buna practica pot sprijini coordonarea eforturilor de promovare a incluziunii active, actionand astfel incat plata muncii si educatia permanenta sa devina parti integrante ale luptei impotriva saraciei”. In acest cadru s-au prezentat proiectele: “Calificari si standardizare europeana in asistenta sociala, Eur-AS”-Universitatea Bacovia Bacau, “CREA-Cooperare Regionala si Excelenta Antreprenoriala-Universitatea Petre Andrei” din Iasi, “Reactualizarea Strategiei de
dezvoltare economico-sociala a judetului Vaslui, cu orizontul de timp 2013 – 2020” -Consiliul Judetean Vaslui, “Primul pas spre o viata independenta”-Fundatia alaturi de voi Iasi, “Integrarea socio – profesionala a persoanelor seropozitive din Romania” Asociatia IRIS Vaslui.

Secretariatul Tehnic Permanent (STP NE) iși propune reactivarea cat mai curand a Parteneriatelor judetene si a implicarii acestora in activitatile comune Pactului NE, pentru o mai eficienta absorbtie a FSE POSDRU in regiune, diminuarea saraciei si a excluziunii sociale.


Articol realizat de Daniela Scripca