Universitatile se confrunta cu deficit de calitate a predarii, sustine ARACIS

aracis.jpgUniversitatile romanesti se confrunta cu un deficit de calitate a rezultatelor lor academice, a predarii si invatarii universitare, atunci cand sunt comparate cu universitatile performante din Europa, potrivit unei analize lansate de Agentia Romana de Asigurarea a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).

“Desi dispunem de o Lege a asigurarii calitatii in educatie (2006) si de o Metodologie specifica a ARACIS, in ciuda instituirii unor politici publice stimulative, inclusiv financiare, de crestere a calitatii serviciilor universitare, si chiar daca in cele mai multe universitati functioneaza comisii universitare de asigurare a calitatii, efectele benefice ale acestora asupra rezultatelor in invatare ale studentilor inca nu s-au generalizat in toate universitatile si mai ales in toate programele de studii”, sustine ARACIS.

“Daca nu introducem corectii mari si rapide, in sistem si in universitati, pentru aplicarea consecventa a politicilor de dezvoltare a unei culturi a calitatii si pentru asigurarea riguroasa si imbunatatirea continua a calitatii, riscam sa avem si in viitor prea multe universitati tot mai putin performante, diplome tot mai multe, dar asociate in prea multe cazuri cu insuficiente competente individuale de tip profesional si, in final, sa ne confruntam cu o lipsa cronica de competitivitate europeana”, se mai arata in documentul ARACIS.


Totodata, agentia de asigurare a calitatii recomanda cresterea finantarii publice a invatamantului superior cu ajutorul educatiei si a inovatiilor. Potrivit ARACIS, analiza va fi repetata anual (2009-2011) si va fi aprofundata sub forma unui Barometru al calitatii in cadrul unui proiect cofinantat din Fondul Social European si de catre Guvernul Romaniei. Reprezentantii ARACIS sustin ca raportul final din 2011 intentioneaza sa releve atat dinamica starii calitatii academice, cat si sa formuleze propuneri de strategii de imbunatatire a calitatii la nivel de sistem si in contexte institutionale.AGERPRES