FEN cere masuri de protectie sociala pentru disponibilizati

ciosu constantin.jpgFederatia Educatiei Nationale a solicitat, joi, Guvernului si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pregatirea unui proiect de ordonanta de urgenta care sa prevada masuri pentru diminuarea consecintelor reducerii celor 15.000 de posturi din invatamant care va duce, implicit, si la disponibilizari de personal.

Potrivit unui comunicat de presa remis AGERPRES, FEN a solicitat ca angajatii din invatamant care vor fi concediati sa primeasca salarii compensatorii, precum si venituri garantate la nivelul salariului mediu net pe economie pentru cel putin doi ani, deoarece masura Executivului “se incadreaza in ceea ce se numeste disponibilizare colectiva”.

“Intrucat salariatii din invatamant care isi vor pierde posturile s-au specializat numai in acest domeniu, va fi greu pentru ei sa-si gaseasca un alt loc de munca. Consideram ca o perioada de doi ani asigura timpul necesar pentru o posibila reconversie profesionala. Executivul are o obligatie morala fata de disponibilizatii care trebuie tratati ca si ceilalti angajati ai statului ce beneficiaza de aceste masuri de protectie sociala. In caz contrar, Guvernul, impreuna cu toata clasa politica, va dovedi inca o data ca angajatii din invatamant nu reprezinta decat o masa electorala declarata prioritate nationala doar in campaniile electorale. Nu trebuie uitat ca si asa veniturile salariatilor din invatamant sunt sub media salariilor din sectorul bugetar si ca in foarte multe cazuri si al doilea sustinator al familiei lucreaza in acelasi domeniu”, a sustinut secretarul general FEN, Constantin Ciosu.


El a avertizat reprezentantii Executivului ca, in conditiile in care angajatii din educatie nu vor primi, prin similitudine cu ceilalti angajati ai statului, care urmeaza sa fie disponibilizati, aceleasi drepturi, miscarile de protest suspendate pot fi reluate in orice moment. Totodata, FEN a cerut ministului Educatiei, Daniel Funeriu, ca la prima intalnire pe care o va avea cu sindicatele sa vina cu o propunere legislativa in sensul celor solicitate. “In conditiile in care ministrul Educatiei nu va accepta negocierea unor masuri reparatorii pentru disponibilizati, FEN nu va mai participa la luarea deciziilor privind aplicarea OUG 114/2009”, afirma reprezentantii FEN.AGERPRES