SLC semnaleaza cazuri de discriminare religioasa in universitati

Liviu Andreescu, membru fondator al asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta (SLC), a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca exista cazuri de discriminare religioasa in universitatile din Romania.

“Universitatile (…) nu fac decat sa permita asistenta religioasa pentru studenti si profesori ortodocsi, studenti de alte confesiuni nu au acces la asistenta religioasa in universitati”, a declarat Liviu Andreescu, cu ocazia prezentarii raportului SLC despre expansiunea manifestarilor religioase in invatamantul superior din Romania.

Totodata, Liviu Andreescu a spus ca studentii comunitatii religioase ce tin sabatul se afla in situatia sa nu-si poata sustine examenele in zilele de sambata. Andreescu a sustinut ca sunt multe universitati care le solicita inca studentilor date privind confesiunea lor religioasa.

“Religia a ajuns sa aiba o prezenta foarte substantiala in universitati. Problema este ca o astfel de prezenta a dus de facto la un numar de cazuri de discriminare religioasa”, a spus membrul fondator al SLC. Pe de alta parte, el a semnalat ca in Romania facultatile de teologie au o dubla subordonare – fata de universitati si fata de biserica. In alta ordine de idei, Remus Cernea, presedintele Asociatiei Umaniste Romane, a sustinut ca eliminarea evolutionismului din programa de biologie de clasa a XI-a si a XII-a si faptul ca multe manuale de stiinte prezinta creationismul ridica probleme privind statutul stiintei in invatamantul romanesc.


“In opinia mea avem de-a face cu o incalcare grava din punct de vedere a tuturor standardelor minimale presupuse de predarea stiintei in invatamantul public”, a declarat Remus Cernea. AGERPRES